· · Komentari: 0
KORISNO

Trudnice, jedite ovu hranu, i rađaćete zdraviju decu

Evo koje je voće u pitanju, a trebalo bi da ga trudnice jednu oko 4 puta nedeljno.

1611493538_Depositphotos_30398067_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Konzumiranje jabuka i ribe u toku trudnoće i tokom dojenja, može sprečiti nastanak astme, ekcema i alergije kod beba. To, međutim, ne znači da treba odmah preći na dijetu samo sa jabukama i ribama - upozoravaju naučnici sa Univerziteta u Torontu.  

Pročitajte još: DA, BEBE I OVO RADE: Sedam činjenica koje mogu iznenaditi roditelje!

Studija je pokazala da žene koje jedu više od četiri jabuke sedmično imaju veće šanse da rode bebe koje neće bolovati od astme. Ista studija je pokazala da će žene koje jedu ribu više od jedanput nedeljno, rodiće decu koja će imati 43% manje šanse za razvoj ekcema u poređenju sa decom žena koje nisu jele ribu. 

Pročitajte još:

Jabuke i riba su jako važne namirnice u toku trudnoće

Holandski naučnici su, opet, istraživali oko 1.200 dece i njihove majke u periodu od pre rođenja do navršene pete godine života. Majke su popunile upitnik pre porođaja, a zdravlje i ishrana dece praćeni su posle porođaja. Deca majki koje su jele više od četiri jabuke neđeljno imala su 46% manje šanse da razviju simptome astme i 53% manje šanse da im bude postavljena dijagnoza astme. Smatra se da antioksidanti iz jabuka imaju zaštitnu ulogu. 

Foto: Depozit

Pročitajte još: "Ne ostavljajte ništa u bebinom krevecu": Snimak koji je potresao mnoge roditelje (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Profesor dr. Dejvid Jeng sa Torontskog univerziteta smatra da su potrebne dodatne kliničke studije, iako se žene koje jedu dosta jabuka i ribe generalno zdravo hrane. Ukoliko majka isključivo doji svoje dete najmanje tri meseca, značajno smanjuje rizik od nastanka astme, ekcema i alergije. To naročito važi za bebe visokog rizika za razvoj nekog od ova tri oboljenja.

Pročitajte još: U 32. godini se dešava neverovatna PROMENA: Počinjete da....

Profesor dr. Robert Vud, pedijatar i direktor Odseka za dečju alergiju i imunologiju Univerzitet Džon Hopkins u Americi, prikazao je rezultate 18 studija i smatra da dojenje u trajanju od najmanje tri mjeseca ima izuzetno značajan zaštitini efekat od razvoja ove tri bolesti.

Ukoliko postoji problem s alergijom u porodici, majka treba isključivo da doji bebu najmanje šest meseci. Kanadsko udruženje pedijatara i Ministarstvo za zdravlje Kanade zato savetuju dojenje kao isključiv način ishrane prvih šest meseci da bi se sprečio nastanak alergije, koje je sve više i više.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.