Oglas
· · Komentari: 0

Verovatno ste se nekad zapitali: Zašto bebe stežu pesnice? Zanimljiv odgovor pruža medicina

Stezanje pesnica kod beba je uobičajena pojava, ali mnogi ne znaju zbog čega se događa

1688035721_profimedia-0185031436.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Da li znate zašto bebe stežu pesnice? Reč je o refleksu koji se ispoljava u prvim nedeljama posle rođenja, a predstavlja normalnu reakciju i jedan je od nekoliko pokreta koji pomažu bebama da kasnije razviju motoričke sposobnosti.

Kada se dete rodi, ono se kroz razne pokrete privikava na novu okolinu punu zvukova, svetlosti i dodira. S tim dolazi i mnoštvo fizičkih reakcija, među kojima je i stezanje pesnica. Kada blago pomazite bebin otvoren dlan, novorođenče će kao odgovor na vaš pokret odmah stegnuti pesnicu. Ovo je prirodna tendencija i jedan od nevoljnih pokreta koje pravi većina beba.

Dakle, stisnuta pesnica je neurološka pojava koja pokazuje da se nervni sistem bebe razvija. Čvrste pesnice i savijeni laktovi, ruke i noge takođe su neke od navika ostale iz vremena kada su još bile u maminom stomaku. Takođe, bebe stežu pesnice kada su gladne, ali to može biti i znak grčeva.

Ovaj refleks će nestati kada beba bude imala pet-šest meseci. Ako mislite da to čini zbog stresa ili grčeva, pokušajte da je umirite povijanjem, pevanjem ili šuškanjem. Možete se iznenaditi kada vas beba jako uhvati za prst, a sličan pokret možete izazvati i na stopalima, kada će na vaš dodir reagovati uvijanjem prstiju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas