· · Komentari: 0
DEČIJE IGRE

Zašto DECA tako rado grade ŠATORE i PEĆINE i zašto toliko žele da imaju SVOJ MALI SVET

Skrivajući se u svojoj pećini deca prerađuju taj strah i grade jednu vrstu nervnih podražaja.

1603982440_Depositphotos_7516307_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Decu uzrast od tri godine, gotovo svako dete, oduševljava se građenjem pećine, šatora ili logora. Zavuku se tako pod sto, okruže ćebadima i jastucima, ne dopuštaju nikome da uđe u njihovo skrovište. 

Hamburški psiholog Mihael Til to ovako objašnjava: - Pećine su oaze odmora od spoljnog sveta koji je deci često naporan i previše ih razdražuje. Osim toga, deca vole intimnu privatnu sferu u koju se rado povlače. Tamo mogu da rade sve što žele. 

Pročitajte još: Kako da naučite DETE da raspremi svoju sobu: Može biti zabavno

A kako bi na to trebali da reaguju roditelji? Je li u redu to što mališani žele da se sakriju od njih?  

- Prihvatite to bez reči. Jer u toj igru dete nauči gomilu stvari, tvrdi Mihael Til. Kroz igru dete se oslobađa urođenog straha od toga da ostane samo. Jer, po Tilu, dete misli da je najgore što  može da mu se desi jeste to da ostane bespomoćno, samo i zaboravljeno - kazao je.

Pročitajte još: Koje ZAČINE treba korisititi u DEČIJOJ PREHRANI? Stručnjaci daju savete

Skrivajući se u svojoj pećini deca prerađuju taj strah i grade jednu vrstu nervnih nadražaja - hoće li biti pronađeno? Deca se raduju onom trenutku kada će se srećno završiti njihov povratak u dnevnu ili dečiju sobu.

- A deca na taj način upoznaju značaj privatne sfere i proživljavaju celu paletu osećanja radosti, zabave i straha - pa to roditelji moraju da podrže, savetuju psiholozi.

Pročitajte još: Moćna FOTOGRAFIJA žene koja rađa: Kosti na leđima pokazuju koliko je žensko telo NEVEROVATNO (FOTO)

Dakle, pre svega poštujmo prvo pećinsko pravilo: Odraslim zabranjen pristup! - i pustimo decu da se nesmetano igraju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.