Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

VELIKE SU VRUĆINE: Zaštitite cveće NA VREME

Uzove savete cveće će opstati i tokom najvećih vrućina.

1626175060_geranium-2456035_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Sunce i visoke temperature mogu poprilično uništiti biljke u bašti ili na terasi. Čak i one vrste koje ne zahtevaju preterano zalivanje, ne mogu podneti ekstremnu vrućinu.

U takvim situacijama briga o biljkama treba biti veća, i najvažnije je brzo reagovanje.

Pročitajte još: Zaštitite CVEĆE od NEVREMENA: Kako da biljke "prežive" kišu i kako da se "oporave" nakon nje

Erika Černoh, hortikulturistkinja Državne univerzitetske službe Oregona, otkriva nekoliko odličnih trikova kojima ćete svojim biljkama osigurati što prijatniji boravak napolju za vreme vrućina.

Kako zalivati biljke tokom vrućina?

Zalivajte biljke duboko u zemlju, najmanje 15 centimetara ispod površine. Listovi su najbolji pokazatelj toga kada je biljkama potrebna voda, jer počnu da venu. Stoga dobro posmatrajte svoje biljke i ako listovi počnu da se spuštaju, vreme je da ih zalijete.

Takođe možete iskopati rupu pokraj biljke, duboku dva do tri centimetra, kako biste videli treba li je zaliti.

Osim toga, valja imati na umu to da biljke u peskovitom tlu zahtevaju češće zalivanje od onih koje su u glinenom, jer zadržava vodu mnogo duže od peskovitog tla.

Viseće i prizemne saksije zahtevaju češće zalivajte od biljaka posađenih u zemlju.

Proveravajte ih  tako što ćete zabosti prst u zemlju i videti da li je suva.

Takođe, za vreme najveće vrućine viseće saksije s cvećem premestite u senku, a zemlju oko biljaka malčirajte jer će to usporiti isparavanje vode, a za to možete koristiti slamu, kompost ili razgrađeno đubrivo.

Foto: Piksabej

Za zaštitu posebno osetljivih biljaka koristite senku od posebno namenjene tkanine – postavite okvir i raširite tkaninu, ali nemojte je stavljati direktno na biljke kako bi imale neometanu cirkulaciju vazduha.

Naime, temperatura ispod senke može biti i 10 stepeni niža.

U vreme visokih temperatura izbegavajte sve radnje koje mogu predstavljati dodatni stres za biljku poput presađivanja, obrezivanja ili đubrenja.

Ako uzgajate sadnice, svakako ih premestite na senovito mesto.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas