Oglas
· · Komentari: 0

Kako da održite BOŽIĆNU ZVEZDU "živom" do Božića? Poštujte važno pravilo zalivanja

Poinsetija ili biljka koja je u narodu poznata kao "božićna zvezda" je višegodišnja biljka poreklom iz Meksika

1670745708_shutterstock_1881415177.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Najčešće se uzgaja tokom zimskih praznika, ali se može uzgajati i kao višegodišnji baštenski grm. Cvetovi ove biljke su skup sitnih, žutih cvetova okruženim velikim, sjajnim, crvenim cvetnim listovima. 

Meksička legenda kaže da je jedna siromašna devojčica poželela da ukrasi oltar u crkvi pred Božić, a imala je samo neki korov koji je ubrala kraj puta. Pred okupljenim vernicima, on se čudom pretvorio u prelepu biljku tamnozelenog i crvenog lišća - poinsetiju. Tako je ova biljka prema predanju postala simbol praznika širom sveta, a sve češće se viđa i u našim domovima.

Svetlost

"Božićna zvezda" najbolje uspeva kada se nalazi na jakoj, difuznoj sunčevoj svetlosti, pa stavite svoju biljku blizu osunčanog prozora gde će dobijati najmanje šest do osam sati difuzne svetlosti dnevno. Iako biljke mogu da prežive sa manje sati svetlosti, neće biti tako snažne ili dugovečne. Imajte na umu da izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti može da izgori listove.

Pročitajte još: Kako se neguje "ženska sreća"? Krasiće svaki enterijer, a potrebno je da joj se posvetite samo malo

Zemljište

Iako se božićne zvezde obično kupuju već u saksiji iz baštenskog centra ili rasadnika, ako sadite (ili ponovo sadite) božićnu zvezdu, izaberite dobro drenirajuću zemlju za saksiju na bazi treseta za najbolji uspeh.

Zalivanje božićne zvezde

Zalivajte božićnu zvezdu kad god je površina tla suva na dodir. Potpuno zasitite zemlju dok voda ne prođe kroz drenažne rupe na dnu saksije, ali ne dozvolite da biljka bude u vodi. Ako je saksija bila umotana u ukrasnu foliju, obavezno probušite nekoliko rupa na dnu kako biste omogućili da se višak vode ocedi, piše The Spruce.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas