Oglas
· · Komentari: 0

Znak da AFRIČKE LJUBIČICE ne dobijaju dovoljno svetla: Nega najčešće sobne biljke

Afričke ljubičice potiču iz planine Usambara u Tanzaniji, a otkrio ih je oko 1890. Volter fon Sent Pol, po kome i nose naziv. Veoma su praktične, niskog su rasta i cvetaju nekoliko puta godišnje. Dostupne su u mnoštvu oblika i boja listova.

1646830302_violet-g8a8bbaee5_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Afričke ljubičice su veoma popularne, pa možete da ih vidite na prozorima domova, a ukoliko im obezbedite odgovarajuće uslove cvetaće tokom cele godine i biti pravi ukras enterijeru.

Afričke ljubičice i svetlo

Osvetljenje je najzahtevnija stvar kada je u pitanju gajenje afričkih ljubičica. Potrebno im je jako svetlo da bi cvetale, ali ne tolerišu direktno sunce. Kako možete znati da li vaše biljke dobijaju dovoljno ili previše sunčeve svetlosti? Ako primetite da su listovi tamnozeleni, a stabljike dugonoge, ne dobija dovoljno svetlosti. Ako su listovi svetli ili imaju bele tačke, imaju previše svetla.

Kako bi biljka imala najidealnije svetlo treba da bude tačno na prozorskoj dasci.

Pročitajte još: Kako se neguje JAPANSKO DRVO ILI KRASULA? Česta biljka u domovima, a veruje se da donosi novac

Zalivanje afričkih ljubičica

Afričke ljubičice preferiraju umereno vlažno zemljište. Trebalo bi da pazite da se zemlja gotovo osuši pre temeljnog zalivanja. Izbegavajte da se zemlja potpuno osuši, ali nemojte ostavljati da zemlja bude stalno vlažna. Važno je da voda bude sobne temperature pre nego što zalijete biljke kako biste izbegli "šokiranje" korena, piše The Spruce.

Još jedan savet je da dozvolite da voda iz slavine stoji preko noći. Ovo će osigurati da hlor ispari i da voda ne bude previše hladna pre nego što zalijete ljubičice. Preporučuju se da izbegavate da kvasite lišće biljke. To je zato što su listovi podložni truljenju ako se drže u visokoj vlažnosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas