· · Komentari: 0
DEMENCIJA

Ako ne znate šta da kupite mami ili baki za ROĐENDAN, evo savršenog poklona

Demencija je epidemija 20. veka, a jednostavna aktivnost može da je spreči i odloži.

1609928714_Depositphotos_63736183_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto

Obično lekari preporučuju starijim osobama da rade ukrštene reči, da šetaju i paze na ishranu. Međutim, postoji još nešto, veoma uspešno u "oštrenju uma".

Pročitajte još: RUSKI lekar Torsunov tvrdi: Lezite na vreme, u suprotnom – vaša INTELIGENCIJA OPADA

Kada bolje razmislite, u ne tako dalekoj prošlosti bake ste uvek mogli da vidite sa nekim ručnim radom u rukama. One su uvek, dok gledaju televiziju ili slušaju razgovor, izvlačile iz tačne ili kesice neki ručni rad. Bake nikada nisu gubile vreme i uvek su nešto štrikale, heklale, vezle...

Bavljenje ručnim radom je dobro za naš mozak, tvrde naučnici. Pletenje, heklanje, šivenje, jačaju pamćenje, koncentraciju i kreativnost, a istovremeno smanjuje stres i pojačavaju osećaj sreće i spokoja. Takođe, bake na taj način vežbaju motoriku ruku i prstiju i sprečavaju artritis.

Pročitajte još: ČUVENI lekar MOLOHOV se kune u KRALJA JESENI i CARA ZIME: Rusi leče 20 BOLESTI belim korenom!

Kreativni hobiji su savršen način da se fokusiramo na nešto i zaboravimo na brige, a dokazano je i da smanjuju rizik od demencije, te igle i drugi materijal za štrikanje, pletenje... može biti idealan poklon za vaše mame ili bake.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.