· · Коментари: 0
МЕДИЦИНА

Целулит није само естетски проблем! Добро обратите пажњу, јер иза свега може да се крије ДИЈАБЕТЕС

Суочавање са целулитом није нимало пријатнo, јер ружи изглед коже. Због њега муку муче углавном жене, мада под одређеним околностима може да се јави и код мушкараца.

Depositphotos_14822639_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Иако првенствено представља естетски проблем, чињеница да се јавља због опште слабости везивно-потпорног апарата даје му и медицинске карактеристике.
Шта је целулит и како настаје, објашњава дерматовенеролог др Светлана Ђуришић, из Дерматолошке ординације “Дерматим”:

Прочитајте још: У царској Русији важио је за ИЗУЗЕТАН ЛЕК, а излечио је Чехова и Толстоја - сада га можете спремити сами код куће

Због чега се јавља?

- Првенствено се јавља због смањене могућности разлагања масти. Маст, као узрок стварања целулита, разлаже се од 10 до 20 пута лакше на трбуху него на седалној регији, али се теже разлаже код старијих особа, чак и кад вежбају. Пошто не може да се разгради, маст се онда таложи на карактеристичним местима. Најчешће на бутинама и седалној регији.

Има га највише на бутинама и задњици.

Потпорно везивно ткиво које обухвата масне наслаге, због слабости и истањености попушта под притиском, па кожа на тим местима постаје налик поморанџиној кори. Да све буде горе, долази до застоја лимфе и појаве едема, такође узрокованих притиском масних наслага, које се заглављују у широким окцима мреже потпорног везивног ткива. Тако потпорно везивно ткиво постаје слабо и истањено, попут мрежасте чарапе.

На који још фактор треба обратити пажњу?

- Треба обратити пажњу на инсулинску резистенцију као болест данашњице, која настаје због превеликог уноса шећера. Уколико се на време не лечи доводи до развијања дијабетеса који значајно утиче на микроциркулацију и комплетан хормонски статус.

Особе које носе тесно имају више целулита.

Доводи до смањења мишићне масе и повећања масног ткива, што знатно погоршава целулит. Слично се дешава и особама превише изложеним стресу. Такође, и хормони надбубрежне жлезде могу довести до повећаног задржавања воде и нагомилавања масног ткива, посебно на стомаку. Примећено је и да је целулит израженији код особа које носе уску гардеробу. Верује се да је узрок томе поремећена лимфна дренажа и микроупале ткива због сталног нерегуларног притиска.

Може ли целулит да се победи?

- Примењују се разне методе и начини, али углавном са краткорочним ефектом. Дефинитивног решења, нажалост, нема. Смањење килаже о којој се много прича може да доведе до побољшања изгледа коже, нарочито ако је присутна и физичка активност. 

Прочитајте још: Имате проблем са НЕПРИЈАТНИМ МИРИСОМ СТОПАЛА? Уместо скупих крема пробајте ПРИРОДНА РЕШЕЊА

У сваком случају не препоручује се самоиницијативни одабир вежби. И када је реч о исхрани треба бити опрезан, јер уколико дође до претераног мршављења може да се јави вишак коже, па да изглед целулита буде још лошији. Унос претераних количина слаткиша, засићених масти и брзе хране погоршава хормонски статус, а тиме и количину целулита.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.