· · Коментари: 0
ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ

Злоћудне промене жене не осећају, а фактори ризика су бројни, од генетике до стила живота

У Србији сваког дана 13 жена добије дијагнозу карцинома дојке.

1634734173_pink-ribbon-g4cd326c41_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Свака осма жена у Србији током свог живота оболи од карцинома дојке, а у тренутку постављања дијагнозе готово четвртини њих се дијагностикује болест у одмаклом стадијуму. Стопа оболевања од ове болести у нашој земљи је веома висока, што нас ставља на неславно друго место у Европи. Ипак, статистика показује да је ова болест излечива у 90 одсто случајева уколико се открије на време. Управо зато, према речима др Иване Костадиновић, специјалисте радиологије из МедиГроуп Дијагностичког центра Славија, за рано постављање дијагнозе и успешно лечење кључни су самостални и превентивни прегледи дојки.

Самопреглед дојки свака жена треба да ради једном месечно. Код жена које имају менструацију преглед се ради одмах по завршетку, од седмог до дванаестог дана циклуса. Приликом самопрегледа важно је обратити пажњу на симетричност дојки и изглед коже, али и на евентуалну појаву црвенила, неравнина и секреције“, истакла је др Костадиновић на онлине вебинару на тему "Дијагностика дојке јуче, данас и сутра" намењеном запосленим женама у дневном листу Вечерње новости поводом обележавања месеца борбе против рака дојке.

Фото: Промо

Међу најчешћим симптомима који указују на обољење од карцинома дојки јесу отврднуће које је често безболно, затим грудвице, промене облика и величине дојки, као и исцедак из брадавице и набораност коже, позната и као такозвана поморанџина кора.

Жене често закасне на прве прегледе баш из разлога што их ништа не боли. То је велика грешка, јер управо  оне најгоре, злоћудне промене углавном не изазивају бол или нас боле у већ поприлично одмаклом стадијуму болести. Колико је ова болест учестала говори и податак да сваког дана у нашој земљи чак 13 жена добије дијагнозу карцинома дојке, што је бројка која сама по себи наглашава важност превенције и вођења рачуна“, додаје др Костадиновић.

Код жена које су имале блиског сродника оболелог од карцинома дојке, прва мамографија треба да се уради у годинама када је жена барем десет година млађа него што је био близак сродник у тренутку оболевања.

Конзумирање цигарета и алкохола, али и гојазност спадају у опште факторе ризика када је реч о овој болести. Поред тога, породична анамнеза и касна трудноћа такође могу бити узроци настанка рака дојке. Такође, жене које у својој породици имају блиског сродника по мајчиној линији, који је оболео од карцинома, имају двоструко већи ризик да оболе. Додатни високи фактори ризика су и рађање након 30. године, рана прва менструација и касна менопауза.

Који прегледи помажу у раном откривању карцинома дојке?

Уколико се примете неке промене на дојци, први и обавезан корак је јављање лекару, који ће одредити потребну врсту прегледа. Најчешће је то ултразвук, који, у овој фази, из више разлога представља најпрактичније решење.

„Ултразвук дојки представља веома доступну и јефтину методу која није штетна и углавном је препоручљива млађим женама. Важан поступак приликом ултразвука јесте преглед пазушне јаме, будући да се управо на том месту могу притајити тумори, али и увећане, патолошки измењене лимфне жлезде. Ипак, уколико се сумња да се ради о малигном тумору, пацијент се даље упућује на мамографију“, открива др Костадиновић.

Мамографија представља златни стандард у раном откривању карцинома дојке и најчешће се ради код жена старијих од 40 година.

У Србији се веће стопе оболевања од карцинома дојки бележе у Војводини у односу на централну Србију, док су нешто ниже стопе оболевања у Пчињском округу.

 „Мамографија је мање доступна од ултразвучног прегледа и приликом ње се употребљава рендгенско зрачење, али корист коју имамо од мамогрофског снимања је вишеструка, а бенефит огроман у односу на ризик, који је практично никакав. Важно је нагласити да нежељени ефекти приликом овог прегледа не постоје. С друге стране, магнетну резонанцу треба радити услед немогућности дијагностификовања помоћу ултразвука и мамографије, а уколико постоји висока клиничка сумња да карцином постоји“, закључује др Костадиновић.

Месец октобар обележава се као Међународни месец борбе против рака дојке, а тим поводом МедиГроуп је припремио ценовне погодности за дијагностичке прегледе дојке. Акција подразумева ултразвучни преглед дојки, дигиталну мамографију и магнетну резонанцу, а промотивни период траје до краја октобра у Дијагностичком центру МедиГроуп Славија. За више информација посетите хттпс://www.медигроуп.рс/дијагностицки-прегледи-промотивне-цене.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.