· · Коментари: 0
МИСТЕРИЈА

Европљани су појели хиљаде мумија, а Египћани су били ЗГРОЖЕНИ

У Средњем веку Европљани су били убеђени да су тела мумија лековита и лекари су их препоручивали пацијентима.

1632486685_Depositphotos_15678371_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Почетком 11. века персијска и арапска медицина биле су знатно напредније од европске, а Европљани су тога били свесни. Због тога су дела чувених источњачких лекара превођена и проучавана на европским универзитетима. Али, понекад су "тешкоће у преводу" доводиле до невероватних ситуација.

Прочитајте још: Седите да прочитамо ваше мисли: Београдски инжењер направио апарт за читање мисли!

Италијани су погрешно преводили

Пример је дело Ибн Сине који се бавио алхемијом, астрономијом, психологијом, етиком, филозофијом, метафизиком, физиком, логиком, математиком, поезијом и сматра се оцем ране модерне медицине. Његов трактат допао је у руке "стручњака" са Универзитета у Салерну.

Европљани су мислили да је мумио мумија помешана са алојом!
Шта је мумио?
У проводу са арапског ова реч значи "восак", а његов главни извор је Мртво море.

Авицена је у расправи из 11. века, описао ефикасност лека "мумио", или "мумија" за лечење разних болести - од мучнине до модрица, прелома, чирева и апсцеса ткива. Међутим, Авицена у тексту није објаснио природу порекла овог чудесног препарата, јер су Арапи и Персијанци добро знали да је "мумио" заправо - природни битумен. 

Прочитајте још: КЛЕТВА СЕ ОБИСТИНИЛА: Карађорђеве убице није хтела ни земља, ни вода, ни људи!

Мумија са алојом постаје лековита

Европљани никада нису чули за било какав битумен, али позната реч "мумија" их је узбудила. Тада су преводиоци у Салерну додали свој први коментар.

Мумија су поједене Фото: Депозит

Било је то отприлике овако: "Мумија је супстанца која се може наћи у оним деловима где су закопана тела балсамована алојом." Надаље, полет маште преводилаца описао је како се тачно ствара чудотворни лек. Према њима, сок од алоје, мешајући се са течностима из тела, временом се претвора у врло лековиту "мумију".

Прочитајте још: ТИТА су у Ужице довели четници, а Коста Пећанац му је набавио документа

Сви су преписивали: Мумије су црне

Скоро сви европски преводиоци арапских медицинских дела, у којима се помињала "мумија", копирали су начин њеног настајања у балсамованом телу. И - већ у 13. веку апсолутно сви су "знали" да се лековита сусптанца "мумија" може наћи у египатским гробницама, и да је она црна, вискозна и релативно густа.

У 15. веку египатске мумије су званично признате као лек.

Углавном, у Европи 15. века египатске мумије су званично признате као лек. Потражња је расла из дана у дан, што је произвело додатне активности пљачкаша гробница. Ако су раније из крипти износили краљевско злато и драго камење, сада балсамована тела постају права драгоценост.

Постојале су и "премијум" мумије

Најозбиљнија оштећења претрпела су тела из сиромашнијих гробница, која нису била одговарајуће мумифицирана (иначе, битумен се заиста користи у смесама за балсамовање).

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Већ почетком 16. века у западној Европи формирано је специјализовано тржиште мумија. Балсамована тела трговци су делили на три врсте:

Свакодневно су ископавали десетине мумија

1. Mumia vulgaris или "обична мумија". Ови најјефтинији производи били су доступни скоро свима.

2. Mumia arabus био је производ за богатије.

3. Mumia celulchorum или "мумија из гробница" - био је назив "премијум" понуде.

Потражња за све три врсте је стално расла. Најпопуларније су биле оне црне попут угља. Египћани су свакодневно ископавали десетине и стотине гробница и продавали басламована тела својих предака трговцма у Каиру.

Прочитајте још: Јауци убијеног жандарма одзвањају СМЕДЕРЕВОМ: Убиство браћe Луњевица било је повод за смрт Драге Машин

Фалсификоване мумије

У једном тренутку понуда више није могла да прати потражњу, па је покренута производња фалсификата. Предузимљиви пословни људи организовали су производњу мумија од лешева погубљених криминалаца. Постоје записи о извесном др Ги де ла Фонтену, који је 1560-их посетио једног од највецих трговаца мумијама у Каиру.

Египћани су били згрожени што једу мумије

Египћанин је признао Французу да је спремао овај "лек" сопственим рукама и био је изненађен и са гнушањем чуо да Европљани, са својим истанчаним укусом једу "ту гадост".

Прочитаје још: ДУХ Мирољуб терорише Космај, а једини спас је да му се покаже ОВА ствар

Иначе, у средњовековној Европи кознумирање делова лешева у медицинске сврхе било је прилично уобичајено. Тако се говорило да је дански краљ Кристијан Четврти прах из смрвљених лобања злочинаца погубљених његовом одлуком користио као лек за епилепсију. А Франсоа Први Валоа, краљ Француске, наводно је увек са собом пред одлазак у лов спремао торбу са измрвљеном мумијом.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.