Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СЛУПАЛИ СТЕ АУТО? Ево како можете да НАПЛАТИТЕ ШТЕТУ и избегнете финансијске губитке

Корисни савети који вам могу затребати у животу

1653397461_crash-gb6ac594cb_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Уколико се догоди саобраћајна незгода, основна дужност сваког лица које се ту затекне је да пружи помоћ повређенима и ако је то потребно позове службу хитне медицинске помоћи. Неопходно је и предузети мере како би се остали учесници у саобраћају упозорили о постојању незгоде.

Европски извештај о саобраћајној незгоди

Ако у саобраћајној незгоди нема повређених лица, а материјална штета на возилима је мања, учесници не морају позвати полицију. Ако постоји сагласност око одговорности за штету, они могу попунити Европски извештај о саобраћајној незгоди.

Прочитајте још: МАЈСТОРИ ОТКРИВАЈУ: Колико често треба МЕЊАТИ УЉЕ у мотору и шта заправо значе ЛАМПИЦЕ на инструмент табли

Европски извештај о саобраћајној незгоди, садржи податке о времену и месту незгоде, возилима и возачима, осигуравајућој кући и осталим подацима из полисе. У извештају возачи уписују видљива оштећења на возилу, као и податке о околностима које су довеле до незгоде.

Уколико има повређених лица, или је већа штета на возилу, неопходно је позвати полицију.

Полиса осигурања

Свако возило које учествује у саобраћају мора имати полису о обавезном осигурању. Ова полиса покрива штету коју трећа лица претрпе као последицу саобраћајне незгоде. Возач који је проузроковао саобраћајну нема право на надокнаду штету из полисе.

Одговорност за накнаду штете

Лице које је криво за проузроковање саобраћајне незгоде, свакако је одговорно да надокнади проузроковану штету. Међутим, трећа лица имају могућност да штету наплате од осигуравајуће куће. Ово је један вид сигурности за њих како не би остали ускраћени за накнаду у случају да возач нема имовине.

Одштетни захтев и тужба суду

ица која су претрпела материјалну или нематеријалну штету могу поднети захтев осигуравајућој кући код које је осигурано возило које је проузроковало саобраћајну незгоду.

Прочитајте још: ЗАВИРИТЕ У ЛУКСУЗНУ ГАРАЖУ Кајли Џенер - кравља кожа, гравуре и аутомобил у складу са временом, она има све (ФОТО)

Пре подношења тужбе суду неопходно је претходно се обратити осигуравајућој кући вансудским путем. Уколико се прескочи ова фаза, суд може одбити тужбу.
Осигуравајућа кућа од момента обраћања, има рок од 90 дана да достави понуду за накнаду штете. Лице које није задовољно понудом, може примити неспорни део, и то не утиче да за спорни део покрене судски поступак наплате.

Уколико осигуравајућа кућа у потпуности одбије захтев, оштећено лице може поднети тужбу суду.

Штета настала услед непознатог возила

Уколико је возач који је проузроковао незгоду побегао са лица места, а нико није успео да запамти регистарске таблице, оштећено лице свакако треба да позову полицију. Ако се којим случајем деси да се не пронађе возило које је причинило штету, ипак постоји начин да се оштећена лица наплате.

Прочитајте још: ШЕСТ ТРИКОВА који ће вам помоћи да постанете ВЕШТИЈИ У ВОЖЊИ: Ово су тајне најбољих возача

У Републици Србији постоји гарантни фонд при Удружењу осигуравача Србије, који покрива случајеве када је штета настала услед непознатог возила. Гарантни фонд може исплатити штету због смрти, повреде тела или нарушавања здравља, али не покрива штету на возилу, огради или другим стварима.

Штета настала од неосигураног возила

Иако је забрањено да у саобраћају учествују возила која немају полису обавезног осигурања, дешавају се и случајеви да саобраћајну незгоду проузрокује возило које је није имало полису. У овим случајевима оштећено лице не може да наплати штету од ниједне осигуравајуће куће.

Ипак и у овим случајевима постоји могућност наплате од Гарантног фонда. Оштећено лице има право наплате и нематеријалне и материјалне штете од Гарантног фонда, а фонд исплатом стиче право регреса према власнику, односно кориснику возила.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas