· · Коментари: 0
Баснословно

Један ауто-гигант је 8 ПУТА ЗАДУЖЕНИЈИ од целе Србије!

Међу десет најзадуженијих компанија света чак пет је из ауто-индустрије, али и једна пивара

1595239209_folksvagen.jpg
Фото:"Фолксваген"

Чувена инвестициона компанија "Јанус Хендерсон" објавила је резултате обимне студије у којој је истраживала пословање чак 900 највећих и најпознатијих светских компанија!

Један податак је изазвао огромну пажњу свих светских медија: најзадуженија компанија на свету је немачки аутомобилски гигант "Фолксваген" који дугује невероватне 192 милијарде долара!

- У доба "короне" глобалне корпорације су  увећале задужења  12 одсто и укупни дуг им је нарастао на чак 9,3 хиљаде милијарде долара - каже портофилио менаџер Јанус Хендерсона Сет Мајер - пандемија је све жестоко погодила.

Колико је дуг "Фолксвагена" најбоље илуструје чињеница да је ова немачка копмпанија задуженија од државе  Србије (дуг око 25 милијарди) скоро осам пута! 

Фото:"Дајмлер"


Оно што је нарочитто поразно за аутомобилскu индустрију је чињеница да је чак пет ауто-гиганата међу десет најзадуженијих компанија на свету.

Наиме, иза "Фолксвагена" на другом месту ове неславне ранг листе је АТ&Т, телекомуникациона компанија са дугом од 176 милијарди долара, а на трећем месту је још једна узданица немачке индусрије "Дајмлер" (у оквиру те групације је и "Мерцедес-Бенц") који је " у були" 151 милијарду долара!

Прочитајте још:Уложили су милијарду марака пре 35 година и направили аутомобил са КАТАЛИЗАТОРОМ! (ФОТО)

Иза Немаца, на четвртој позицији међу највећим дужницима је и "Тојота" као најзадуженија компанија Јапана са 138 милијарди долара! Следе "Софтбанк група" са 135 и "Веризон комуникејшн" са 129 милијарди долара дуга.

Одмах затим на листи је још једна аутомобилска компанија, овог пута из САД. Амерички "Форд" има дуг од 122 милијарде долара.

Огромне обавезе према повериоцима има и баварски "БМВ" чија су дуговања нарасла на 114 милијарди долара.

Ма како изгледало чудно још једна телекомуникациона компанија има огромне дугове. На деветом месту је "Комкаст корпорација" са 104 милијарде долара дуга.

Прочитајте још:Слажете ли се? Одлучено која је боја аутомобила најомиљенија

Ако сте мислили да пиварска индустрија никако не може да буде у проблемима ево податка који ће вас разуверити. На десетом месту ранг листе највећих светских дужника међу компанијама је "Анхеузер-Буш" пивара са 96 милијарди долара дуга.

Треба рећи да подаци о задужености компанија не значе и да ће оне сутра стати са производњом. Не, њихова зарада, чист профит су такође изражени у милијардама и већина њих са лакоћом отплаћује доспеле обавезе. При томе, јасно је да аутомобилске компаније улажу силне милијарде долара у потпуно новом правцу - електромобилности чији ће се профит остварити тек за неколико година.

Фото:"Форд"

Занимљиво је да  упркос "корони" има компанија које су увећале своја новчана средства - "кеш". Тако на пример, према истој студији Јануса Хендерсона, "Алфабет" има 104 милијарде "кеша", "Самсунг" 78, "Мајкрософт" 47, "Фејсбук" 44, "Сонг" 14 , "Алибаба" 13 милијарди долара...

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.