Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДОРУЧАК ЗА МРШАВЉЕЊЕ: Намирница коју треба да једете сваког јутра како бисте се ослободили сувишних килограма

Једна намирница вам мјоже помоћи да се отарасите сала са стомака

1694075085_Foto-Shutterstock-dijeta.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Многи људи знају за то колико је важно да ујутро, чим устану из кревета, поједу нешто, а тек онда да се баце на свакодневне обавезе. Међутим, многи не знају шта би то тачно требало да доручкују, па врло брзо огладне и стомак им закрчи већ током раног преподнева.

Како нутриционисти тврде, није свеједно шта ћете доручковати, посебно ако желите да успешно смршате. Најбољи избор је – зобена (овсена) каша, што потврђује и најновије истраживање објављено у часопису “Анналс оф Нутритион & Метаболисм”.

Истраживање је обухватило 36 мушкараца и жена који су били подељени у три различите групе: прва је доручковала зобену кашу, друга је јела корнфлекс (кукурузне пахуљице), а трећа је прескакала доручак и пила само воду. И прва и друга група уносиле су укупно 350 калорија.

У наредна три сата, сви учесници су морали у више наврата да у посебан дневник бележе осећај ситости, а давали су и узорке крви, како би им се пратио ниво шећера и инсулина у крви. Након тога, сви су добили исти ручак којег су могли да једу у количини док коначно не осете да су скроз сити, пише портал Око.

Испоставило се да је група људи која је доручковала овсену кашу била најмање гладна током јутра и поднева и појели су и 31 одсто мање калорија за ручак од осталих. Осим тога, каша је имала најповољније деловање баш код особа са прекомерном телесном масом. Они су конзумирали чак 50 одсто мање калорија током ручка.

Испитаници који су доручковали кукурузне пахуљице су већ три сата после доручка имали исти осећај глади као и испитаници који су само пили воду, а и појели су једнак број калорија за ручак као и особе које нису ништа доручковале.

Због чега је то тако, иако су испитаници појели исту калоријску вредност кукурузних пахуљица и овсене каше? Због тога што се каша дуже задржала у желуцу, док корнфлекс (који има висок ниво шећера) узрокује велики пораст глукозе у крви, али и њен брзи и нагли пад.

Ово истраживање само је још једно у низу које потврђује колико је каша корисна ако желите да скинете килограме, јер тих 31 и 50 одсто мање унесених калорија свакако ће се осетити и приметити кроз дужи период.

Зашто баш зоб?

Овас и њене прерађевине попут каше и пахуљица изузетно су здрава, али и врло повољна храна. Ако мислите да се каша једе само за доручак, варате се. Она се може мешати са готово свим јелима, као прилог, додатак вариву или салати или пак разне слатке верзије. Може бити и основа здравих десерта, попут колачића.

Сити сте дуже

Влакна која садржи каша делују тако да повећавају волумен поједене количине у нашем систему за варење, због чега ћете након овсене каше бити дуже времена сити. Осим тога, захваљујући влакнима стимулише варење и покретач је метаболизма па је идеална храна за све оне који желе да смршају.

Снижава холестерол

Богата здравим влакнима, каша има својство везивања масноћа за себе и на тај начин снижава нивое лошег холестерола у крви. На тај начин и штити здравље срце те крвних судова и смањује ризик од настанка срчаног или можданог удара.

Снижава притисак

Од свих јела којима можете да умирите свој притисак, овсена је каша једна од најмоћнијих намирница. Делотворни састојак овсене каше је лигнан, биљно влакно, а студије показују да редовним узимањем може да снизи крвни притисак и до 30 одсто.

Смањује ризик од рака

Намирнице целог зрна, укључујући и овсене пахуљице смањују ризик од рака дебелог црева, показала је студија објављена у часопису “Бритисх Медицал Јоурнал”. Осим тога, студије показују да зоб смањује ризик од рака дојке, простате и јајника.

Није скупо

Можете већ за стотињак динара купити пола килограма зобених пахуљица које ће вам трајати и недељу дана. Чак и оне из органског узгоја не коштају више од 200 динара. На тај начин ће каша задовољити и ваш стомак и ваш новчаник, пише Телеграф.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas