Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АНТИ-АГЕ

По чему се АНТИ-АГЕ дијета издваја од осталих?

На помен дијете, прва асоцијација нам је изгладњивање, уздржавање, ригорозан режим исхране

1649074612_yogurt-1442034_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy
Oglas

Међутим, постоји врста дијете која је усмерена на конзумирање одређених намирница са циљем да се побољша здравље нашег највећег органа – коже.

Газирана пића, превише зачињена храна, слаткиши, све то и те како утиче на квалитет коже, па смо тада склонији акнама, сивом тену и надутости. Смањен унос оваквих намирница одржаће младоликост што дуже, те успорити настанак бора, мрља, флека и опуштање коже, у чему ће вам помоћи анти-аге дијета. Као бонус задржаћете здраву и витку линију.

Шта је тачно анти-аге дијета?

У питању је скуп намирница, минерала и витамина које треба уносити како би вратили године на лицу – уназад (баш као што то чине разни третмани).

Творац анти-аге дијете је Николас Периконе, нутрициониста, дерматолог и аутор књиге „Тхе Wринкле Цуре“, који тврди да је тајна превенције и елеминисања бора у начину исхране. Он дијету базира на намирницама које ослобађају тело од утицаја слободних радикала - који нападају и уништавају здраве станице коже, јер њиховим деловањем опада имунитет, те су тело и кожа склонији упалама и инфекцијама. Зато је конзумација разних минерала и витамина који имају улогу антиоксиданса јако битна.

Николас анти-аге дијету темељи на 3 основна принципа:

Дијета – одабир намирница које су богате антиоксидансима, витаминима и минералнима, као и омега масним киселинама
Додаци исхрани – конзумација одређених суплемената које је тешко надокнадити исхраном, а битни су за имунитет и ревитализацију коже.
Примена намирница на самој кожи – у смислу припремања домаћих маски за лице

Која је то храна која ће јачати имунитет, заштитну баријеру коже и подстаћи већу производњу природног колагена?

Пре свега – вода. За довољну количину колагена, неопходно је да уносимо довољно воде у организам, по препоруци од 8 до 10 чаша дневно.

Риба

Протеини и омега 3 масне киселине имају противупална дејства, побољшавају еластичност и боре се против старења коже. Такође су важни за масну кожу јер редукују производњу себума. Препорука је да се риба нађе чак 4 пута недељно на менију и то лосос, пастрмка, бакалар па чак и туна.

Орашасти плодови

Пхото:Пиxабаy

Ораси и бадеми су богати аминокиселинама, а препорука по овој дијети је дневна доза величине шаке.

Тамнозелено поврће

Спанаћ, кељ, блитва и броколи моћан су извор антиоксиданса и веома ефикасно уништавају слободне радикале.

Маслиново уље

Најбоље би било да све намирнице припремате на маслиновом уљу јер је богато незасићеним масним киселинама.

Бобичасто воће

Јагоде, купине, малине, бруснице, боровнице требало би да конзумирате барем два пута недељно јер садрже велики број антиоксиданса.

Цитруси

Пхото:Пиxабаy

Лимун, поморанџа, грејп, мандарина и лимета пуни су витамина Ц, А, Б1, Б6, калцијума, магнезијума, фосфора и гвожђа.

Грашак

Грашак садржи све есенцијалне аминокиселине, одличан је извор беланчевина, фолне киселине, витамина Б6, Б2 и Б3, витамина К. Препорука је да се једе једном недељно.

Јогурт и сир

Добре бактерије које се налазе у пробиотицима добре су против упала а и одржавају кожу хидрираном.

Јаја

Посебно беланца имају битну улогу у регенерацији коже.

Зелени чај

Пхото:Пиxабаy

Дан би требало да започињете управо овим чајем, који је снажан антиоксиданс.

Јелновник анти-аге дијете

Оброке би требало да допуните и пилетином и ћуретином, те јабукама, дињама, бресквама, крушкама, клицама пшенице, тофу сиром, луком целером, паприком, житарицама од целог зрна... Дијета подразумева 5 оброка дневно, паметно испланираних.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Пример испланираног јеловника за један дан:

Доручак: шака орашастих плодова, шака бобичастог воћа, шољица зобених пахуљица, све измешано с 2 дл јогурта

Ужина: јабука, поморанџа или воћка по избору

Ручак: порција пилећег меса, зелена салата с маслиновим уљем и лимуном

Ужина: порција поврћа, комбинација паприке, лука…

Вечера: два кувана јаја, 100 г туњевине са спанаћем

Које намирнице би требало избегавати током анти-аге дијете

Првенствено шећер, хлеб, тестенину, пиринач, црвено месо, маргарин, маслац, кукуруз и кромпир. Треба заобићи и веома слану храну као и алкохол и превише кафе...

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas