Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РОТАЦИОНА ДИЈЕТА: Траје три недеље и можете изгубити до пола килограма дневно

Правила су једноставна

1695820858_shutterstock_1414461947--1-.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ротациона дијета је дело др Мартина Катана који је осмислио давне 1963. године кад је захваљујуц́и сопственом режиму исхране смршао чак 34 килограма за мање од годину дана, који му се нису касније вратили. После је написао и књигу која се продаје широм света у милионима примерака, упркос томе што нутриционисти оштро осуђују овако рестриктивне дијете.

Ротациона дијета није лака, доста је рестриктивна, али делује брзо. Катан тврди да људи у просеку могу очекивати губитак више од 2,3 килограма у првој недељи, око 1,1 килограм у другој недељи и опет до 2,3 килограма у трец́ој. У најбољем случају губи се око пола килограма дневно, али само ако се стриктно поштују правила.

А правила се своде на бројање калорија. Ротациона дијета је тронедељни програм исхране.

Прва три дана дозвољен је унос само 600 калорија дневно, а наредна четири дана 900 калорија дневно. У другој недељи се свих седам дана уноси 1200 калорија дневно, а трец́а недеља је понављање првих седам дана са 600 и 900 калорија. Након тога следи обавезна пауза током које се постепено уводе нове намирнице у исхрану. Ипак, и тад треба избегавати масне намирнице, слаткише, алкохол и повећати физичку активност.

Ливестронг даје пример јеловника за ротациону дијету – који покрива унос 600, 900 и 1200 калорија.

Кад је дозвољен унос 600 калорија 

Током прва три дана ротационе дијете, дневни унос не би требало да пређе 600 калорија.

Доручак: пола грејпа са кришком хлеба од целог зрна и мало сира; или пола банане и шоља житарица са обраним млеком; или парче хлеба од целог зрна са кикирики путером и јабука.

Ручак: око 100 г немасног сира, 50 г туњевине или лососа, пет крекера или кришка хлеба од интегралне пшенице и шоља поврц́а.

Вечера: 85 г меса по избору, шоља поврц́а, парче сира, салата и воћка.

Кад је дозвољен унос 900 калорија 

Следећа четири дана ротационе дијете омогуц́авају особи да уноси 900 калорија дневно.

Доручак: пола банане, житарице и обрано млеко; или шоља бобичастог воћа, пет интегралних крекера и 100 г немасног сира.

Ручак: 50 г туњевине с кашичицом мајонеза, две кришке интегралног хлеба и пола грејпа.

Вечера: шоља шпаргле или бораније, 85 г меса по избору и једна јабука.

Кад је дозвољен унос 1.200 калорија 

У другој недељи ротациона дијета дозвољава унос 1.200 калорија. Воће може да се једе и трипут дневно, а оброци се могу "појачати" са по кашичицом путера, маргарина, мајонеза или салатног прелива. Порције меса се повећавају на 150-170 г. Када се ових седам дана заврши, ротација започиње изнова.

Дијета се, наводно, уз паузе од недељу-две може понављати до постизања жељене тежине.

Наравно, сви који помисле да крену на ротациону, али и било коју другу дијету, пре почетка би свакако требало да се консултују с лекаром, нарочито ако постоје било какви здравствени проблеми.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas