Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Знамо да ЧОКОЛАДА није здрава, али научници истичу да у једном сегменту може бити и добра

Чоколада може да буде здрава за срце и да смањи ризик од обољевања коронарних артерија, ако се једе једном недељно, тврде научници.

1614689425_Depositphotos_50588607_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

- Чоколада помаже да крвни судови срца остану здрави - каже др Чајакрит Кританавонг, један од аутора студије урађене на Бајлор медицинском колеџу у Хјустону, објављене у часопису Европског удружења кардиолога.

Прочитајте још: КАРФИОЛ је одличан за здравље, а на ЈЕДНО његово својство треба обратити пажњу!

Кританавонг додаје како су и раније клиничке студије показивале да чоколада има позитивне ефекте и на крвни притисак и на зидове крвних судова, преноси СНА њуз.

Истраживачи Бајлор колеџа анализирали су шест великих студија спроведених у последњих пет деценија, које су испитивале могуће везе између конзумирања чоколаде и коронарних болести. У анализу је укључено 336.289 учесника који су давали податке о свом конзумирању чоколаде.

Објашњава да умерено конзумирање чоколаде има заштитни ефекат на срце, али да је веома могуће да једење већих количина може да штети.

Резултати студије показују да конзумирање чоколаде једном или више пута недељно могу да смање ризик од коронарних болести срца за осам одсто.

 - Чоколада садржи састојке који су здрави за срце, као што су флавоноиди, метилксантини, полифеноли и стеарниска киселина, који смањују упалне процесе и могу да повећају „добар“ ХДЛ холестерол у крви - каже Кританавонг.

Прочитајте још: Експрес тест на корону: Прехлада, грип или КОВИД-19? (10 рецепата)

Наравно, ово не значи да чоколаду треба јести у великим количинама, будите умерени.

- Шећер, масноће и млеко у чоколадним производима такође морају да се узму у обзир, посебно код људи који пате од дијабетеса или прекомерне тежине - додао је научник.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas