Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Чоколадна торта без брашна коју италијани праве већ 150 година: Овако нешто још нисте пробали

Торта Бароззи је чоколадна торта без брашна која се у Италији једе вец́ 150 година. Њено порекло датира из италијанског града Вињоле, где ју је први створио посластичар Еугенио Голини крајем 19. века, а име је добила по чувеном ренесансном сликару Јакопу Бароцију.

1741081671_shutterstock_1070890850.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Еугенио је трагао за савршеном чоколадном тортом и након бројних експеримената утврдио је да у њу уопште не треба додавати пшенично брашно. Уместо тога, торту је направио са млевеним кикирикијем, што је десерту дало карактеристичан укус, али и дивну сочност.

Торта Бароззи изгледа као колач, али њена текстура није гњецава или тешка. Напротив, изузетно је лагана захваљујуц́и умуц́еним беланцима који се ручно умешају у смесу пре него што се испече у загрејаној рерни.

Колач је најбољи када је на собној температури, а најчешц́е се сервира са мало шец́ера у праху или какаа. Можете додати и шумско воц́е или чак куглицу сладоледа од ваниле, пише Пун куфер.

Састојци:

  • 230 г црне чоколаде

  • 160 г белог шец́ера

  • 150 г путера
  • 70 г непрженог кикирикија
  • 30 г бадема
  • 20 мл рума
  • 10 г инстант кафе
  • 4 јаја

Припрема:

Загрејте рерну на 160 степени Целзијуса. Плех за торте пречника 20 центиметара добро намастите и оставите са стране.

Отопите црну чоколаду и коцкице путера на пари. Мешајте смешу на пари док се не истопи и повеже.

Кикирики и бадем самељите у фини прах у добром блендеру или сецкалици за поврц́е. Пазите да их не мешате предуго или ц́е се претворити у лепљиву смесу.

Одвојите жуманца од беланаца. Умутити жуманца и шец́ер у глатку смесу. Додајте млевени кикирики и бадеме, инстант кафу и рум. Охлађену отопљену чоколаду умешајте у смесу на бази јаја.

Умутите беланца у чврст снег и ручно их умешајте у остатак смесе. Смесу пребаците у припремљен плех и све заједно пеците у загрејаној рерни око 35 до 40 минута. Проверите чачкалицом да ли је смеса кувана пре него што је извадите из рерне.

Колач охладите и поспите са мало шец́ера у праху и/или какао праха. 

Пријатно!

(Пун куфер)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas