· · Коментари: 0
рецепти

Идеалан ВЕГАНСКИ намаз: Направите ХУМУС са сусамом (РЕЦЕПТ)

Хумус са сусамом представља савршен додатак разним сланим делицијама, од сендвича, преко крекера и тоста, а ево и како се прави.

1644488396_humus-g92da5873f_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Хумус представља традиционални источњачки умак који је у последњих неколико година постао популаран свуда у свету. Основа сваког рецепта су леблебије, а варијација на тему заиста има безброј.

Хумус је нарочито популаран у веганској кухињи. Ми смо се данас одлучили за онај са сусамом, а како се прави, сазнаћете у наставку.

Хумус са сусамом

Припрема леблебија

1/2 шоље сувих леблебија (120 г) претходно потопљених у води преко ноћи (око 8 сати)
1,5 шоља воде
1/2 кашичице соде бикарбоне

Остали састојци

3 кашике сусама
4 кашичице маслиновог уља
1 кашичица белог лука у праху или 4 исецкана чена белог лука
2 кашичице сока од лимуна
1 кашичица куркуме
со и бибер по укусу
суви першун, црвена слатка паприка

Прочитајте још: Најједноставнији рецепт за КРОМПИР ПАПРИКАШ: Спремите брз и здрав ручак (ФОТО/ВИДЕО)

Начин припреме

1. Добро исперите леблебије  које сте претходно потопили у воду.
2. Добро процедите и сипајте у шерпу. Прелијте с 1,5 шољом воде.
3. У воду додајте пола кашичице соли, прстохват соде бикарбоне и оставите да се кува на средњој температури око 15. минута.
4. Виљушком проверите јесу ли леблебије скуване. Требало би да буду толико мекане, да се лако гњече.
5. Док се леблебије кувају, сипајте сусам у неподмазан тигањ и пржите га непрестано мешајући док се добију златну боју. Оставите са стране да се охладе.
6. У блендер сипајте охлађени сусам и изблендајте док не добијете фину структуру.
7. Додајте бели лук, лимунов сок, маслиново уље, куркуму, со, бибер и црвену паприку и поново изблендајте.
8. У смесу затим додајте леблебије и блендајте док не добијете густу смесу.
9. Извадите хумус из процесора и преспите у чинију. Додајте першунов лист и по потреби зачините. Ваш хумус је спреман!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.