Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДЕВЕТ НАМИРНИЦА које треба да буду део ПОСТА: Помажу организму да се очисти и јачају имунитет

Данас је за православне вернике почео велики Божићни пост, који са собом носи строга правила

1669638347_shutterstock_1213742311.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Будући да је зимски период пред нама, пост је идеалан да очистимо организам од тешке и јаке хране која је карактеристична за зиму.

Такође се верује да конзумирање меса током сезоне вируса и болести додатно повећава телесну температуру. Међутим, током поста фокус је на храни богатој витаминима, као што су воће и поврће, а они су кључни за јак имунитет.

То што нам је током поста избор намирница сужен, за наше здравље уопште није лоше, јер тада не једемо прерађене намирнице, месне прерађевине, кондиторске производе препуне шећера...

Ево шта би обавезно требало да једете током поста, како би вам имунитет био јак, ако не и јачи него иначе!

  • Бели лук је природни борац против патогених бактерија, гљивица и вируса; поред тога, богат је витиманима и минералима, нарочито витамином Ц и селеном.
  • Фолна киселина, која се препоручује трудницама, треба такође да буде део свачије свакодневне исхране, између осталог зато што је фолна киселина заслужна за стварање црвених крвних зрнаца и "брисања" грешака у ДНК низу, које настају током болести и нездравог начина живота. Тиме се на природни и безболнији начин лечи узрок који изазива последице као што су астма, ескцем, аутоимуне болести… Фолна киселина се може наћи у поморанџама, житарицама, зеленом поврћу…

Прочитајте још: Почео је БОЖИЋНИ ПОСТ: Има два аспекта, а ево шта подразумевају правила исхране

  • Цинк је такође заслужан за отпорност организма на вирусе. Овај кључни минерал можете пронаћи у голици и другим семенкама.
  • Коприва, какао, цвекла и леблебије обилују гвожђем. Леблебије чак садрже дупло више гвожђа од исте грамаже меса. Какао обилује и магнезијумом, па ако имате порив за чоколадом, можда вам заправо тело тражи магнезијум, који је заслужан за опуштање мишића и нервног система.
  • Сусам садржи више калцијума од млечних производа и користи се у лечењу кртих костију. Међутим, само самлевени сусам тело може да искористи (исто важи и за семе лана), јер опне на семенима не дозвољавају да се апсорбују хранљиви састојци из унутрашњости семена. Сусам садржи и салицилате, па ако имате аспиринску астму – опрезно. Такође, опрезни треба да буду и они који имају болести бубрега, као што је камен у бубрегу. Повећана употреба сусама може резултовати дијарејом, али умерена употреба значајно поправља крвну слику, будући да сусам осим калцијума садржи и велике количине гвожђа, витамина Е и других витамина и минерала. Неке супстанце које улазе у његов сатав могу изазивати сметње, па у им случајевима може се пробати са препеченим сусамом, али у том случају се уништава Е витамин.

Прочитајте још: Како се решити НАДИМАЊА: Ово су 4 једноставна начина да заборавите на гасове

  • Оригано је такође добар саезник у борби са вирусних инфекцијама које атакују на дисајни систем.
  • Цимет смањује упале.
  • Мед помаже и горњим и доњим дисајним органима. Исто важи и за друге пчелиње производе.
  • Чај од ђумбира јача имунитет, али у већој количини може подстаћи крварење, па се са њим не сме претеривати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas