· · Number of comments: 0
recepti

Idealan VEGANSKI namaz: Napravite HUMUS sa susamom (RECEPT)

Humus sa susamom predstavlja savršen dodatak raznim slanim delicijama, od sendviča, preko krekera i tosta, a evo i kako se pravi.

1644488396_humus-g92da5873f_1280.jpg
Foto: Pixabay

Humus predstavlja tradicionalni istočnjački umak koji je u poslednjih nekoliko godina postao popularan svuda u svetu. Osnova svakog recepta su leblebije, a varijacija na temu zaista ima bezbroj.

Humus je naročito popularan u veganskoj kuhinji. Mi smo se danas odlučili za onaj sa susamom, a kako se pravi, saznaćete u nastavku.

Humus sa susamom

Priprema leblebija

1/2 šolje suvih leblebija (120 g) prethodno potopljenih u vodi preko noći (oko 8 sati)
1,5 šolja vode
1/2 kašičice sode bikarbone

Ostali sastojci

3 kašike susama
4 kašičice maslinovog ulja
1 kašičica belog luka u prahu ili 4 iseckana čena belog luka
2 kašičice soka od limuna
1 kašičica kurkume
so i biber po ukusu
suvi peršun, crvena slatka paprika

Pročitajte još: Najjednostavniji recept za KROMPIR PAPRIKAŠ: Spremite brz i zdrav ručak (FOTO/VIDEO)

Način pripreme

1. Dobro isperite leblebije  koje ste prethodno potopili u vodu.
2. Dobro procedite i sipajte u šerpu. Prelijte s 1,5 šoljom vode.
3. U vodu dodajte pola kašičice soli, prstohvat sode bikarbone i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 15. minuta.
4. Viljuškom proverite jesu li leblebije skuvane. Trebalo bi da budu toliko mekane, da se lako gnječe.
5. Dok se leblebije kuvaju, sipajte susam u nepodmazan tiganj i pržite ga neprestano mešajući dok se dobiju zlatnu boju. Ostavite sa strane da se ohlade.
6. U blender sipajte ohlađeni susam i izblendajte dok ne dobijete finu strukturu.
7. Dodajte beli luk, limunov sok, maslinovo ulje, kurkumu, so, biber i crvenu papriku i ponovo izblendajte.
8. U smesu zatim dodajte leblebije i blendajte dok ne dobijete gustu smesu.
9. Izvadite humus iz procesora i prespite u činiju. Dodajte peršunov list i po potrebi začinite. Vaš humus je spreman!

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.