Кох је једноставан, топао и мирисан, као што су биле недеље наших бака, у њему нема луксуза, али има љубави, а то је оно што сваки прави колач мора да има
Постоји колач који не осваја раскошним филовима ни скупим састојцима, већ својом једноставношћу, мекоћом и мирисом који враћа у детињство. То је кох, десерт који се генерацијама спрема у домаћим кухињама широм Србије.
Његова чаролија лежи у споју лагане, прозрачне коре и млека које се нежно упија у сваки залогај. Није ни пресладак, ни тежак — само савршено домаћи. Често се служио недељом, након ручка, док се из кухиње ширио мирис ваниле и карамелисаног млека, али може бити и идеалан десерт уз јутарњу кафу.
Састојци:
- 6 беланаца
- 6 жуманаца
- 6 кашика шећера (за снег)
- 10 кашика гриза
- 2 кашике брашна
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 ванилин шећер
За прелив:
- 0,5 литара млека
- 6 кашика шећера
Припрема:
Одвојите беланца од жуманаца.
Беланца умутите у чврст, сјајан снег, постепено додајући 6 кашика шећера. Када снег постане густ, додајте једно по једно жуманце, па лагано сједините.
У смесу умешајте гриз, брашно, прашак за пециво и ванилин шећер. Мешајте варјачом или силиконском шпатулом, само толико да се састојци повежу.
Смесу сипајте у плех (отприлике 20×30 цм) обложен папиром за печење.
Пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 20 минута, док површина не порумени и колач не добије златну боју.
Док се кох пече, у шерпи загрејте млеко са 6 кашика шећера и ванилом.
Кад млеко проври, склоните га са рингле.
Када извадите кох из рерне, одмах га врућег прелијте врућим млеком — равномерно, да свака пора упије слатку течност. Кох ће на тренутак „попити“ млеко и постати мекан и сочан.
Оставите кох да се потпуно охлади и да упије сву течност.
Најлепши је кад одстоји неколико сати у фрижидеру — тада се укуси сједине, а текстура постане савршено сочна.
По жељи, поспите мало рендане коре лимуна, кокосовог брашна или прелијте карамел-сосом за посебан шарм.
Пријатно!
БОНУС ВИДЕО: