Tegle džema od šljiva čuvajte na tamnijem, svežijem mestu
Uskoro će se u domovima širom Srbije širiti miris zimnice, kada dođe vreme da se u domaćinstvima zakuvaju stari, provereni recepti. Jedan od njih je i džem od šljiva, ali on nije samo zimnica - to je ukus detinjstva i sunčanih dana koje želimo da sačuvamo u teglama. Evo kako da napravite taj famozni džem on nama omiljene voćke:
Sastojci:
- 3 kg šljiva
- 600 g šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- cimet
Priprema:
Šljive operite i očistite od koštica. Smeštajte polovine šljiva u dublji lonac, okrećući ih unutrašnjošću nadole. Svaki red šljiva pospite šećerom.
Stavite lonac u dobro zagrejanu rernu i lagano pecite oko četiri sata. Pred kraj dodate usitnjenu čokoladu za kuvanje i promešajte da se istopi, a potom dodajte i cimet.
Kada džem od šljiva bude gotov, sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zagrejane iz rerne. Snažno zatvorite poklopce i pokrijte ćebetom da se "pasterizuju".
Ohlađene tegle džema od šljiva čuvajte na tamnijem, svežijem mestu. Džem od šljiva je spreman za konzumiranje, a kada otvorite teglu, čuvajte je u frižideru.
Prijatno!