Жито торта је раскошна и традиционална посластица која спаја једноставне састојке у богат, пун укус који осваја већ на први залогај. Комбинација лаганих, пахуљастих кора од беланаца и ораха са пуним, кремастим филом од жуманаца, млека, шећера и путера даје торти посебну мекоћу и топлину домаће кухиње.
Ова торта је идеална за свечане прилике, славље или када једноставно желите десерт који делује традиционално, али се истовремено топи у устима. Завршни слој шлага даје јој нежну, прозрачну ноту, визуелно је освежава и савршено заокружује њен богат укус. Управо због своје једноставности припреме и пуног, слојевитог укуса, жито торта заузима посебно место на славској и свечаној трпези.
Састојци:
- За 1 кору (пеку се 3):
- 4 беланцета
- 3 кашике кристал-шећера
- 2,5 кашике брашна
- 3 кашике млевених ораха
За фил:
- 12 жуманаца
- 15 кашика кристал-шећера
- 5 кашика брашна
- ½ литре (500 мл) млека
- 250 г маргарина или путера
- 300 г млевених ораха
- Мускатни орашчић по укусу
За украшавање
- 1 кесица шлага
- 100 г млека (за шлаг)
Припрема:
Беланца умутите миксером док не постану чврста. Додајте 3 кашике шећера, па наставите мућење.
Када се беланца добро умуте, умешајте 2,5 кашике брашна и 3 кашике млевених ораха – лагано, да смеса не спласне.
Пеците кору у претходно науљеном или пек папиром обложеном плеху у рерни која је претходно загрејана на 180 °Ц, док не порумени. Поступак поновите још 2 пута за друге две коре.
Млеко сипајте у шерпу и загрејте док не буде топло, али не ври.
Истовремено, у другој посуди умутите жуманца са 15 кашика шећера и 5 кашика брашна.
Сипајте жуманца са брашном и шећером полако у топло млеко, мешајући на пари или врло лаганој ватри, док се фил не згусне и добије структуру смесе за палачинке.
Када је фил готов и још топао, додајте 250 г омекшалог маргарина или путера и добро умутите да добијете глатку крему. Затим умешајте 300 г млевених ораха и по укусу додајте мало мускатног орашчића.
Прву кору ставите на тацну или подлогу за торту, па премажите филом. Затим ставите другу кору, такође је премажите филом, па завршите трећом кором. Уколико вам је остало фила, торту одозго и са стране можете премазати у танком слоју.
Умутите шлаг према упутству на кесици користећи 100 г млека, па премажите торту одозго шлагом и украсите по жељи полуткама ораха, млевеним орасима, чоколадом….
Торту охладите у фрижидеру најмање 4 сата, а идеално преко ноћи, како би се фил стегао и сви укуси се лепо повезали.
Сеците по жељи и уживајте.
Пријатно!
(Данас)
БОНУС ВИДЕО: