Žito torta je raskošna i tradicionalna poslastica koja spaja jednostavne sastojke u bogat, pun ukus koji osvaja već na prvi zalogaj. Kombinacija laganih, pahuljastih kora od belanaca i oraha sa punim, kremastim filom od žumanaca, mleka, šećera i putera daje torti posebnu mekoću i toplinu domaće kuhinje.
Ova torta je idealna za svečane prilike, slavlje ili kada jednostavno želite desert koji deluje tradicionalno, ali se istovremeno topi u ustima. Završni sloj šlaga daje joj nežnu, prozračnu notu, vizuelno je osvežava i savršeno zaokružuje njen bogat ukus. Upravo zbog svoje jednostavnosti pripreme i punog, slojevitog ukusa, žito torta zauzima posebno mesto na slavskoj i svečanoj trpezi.
Sastojci:
- Za 1 koru (peku se 3):
- 4 belanceta
- 3 kašike kristal-šećera
- 2,5 kašike brašna
- 3 kašike mlevenih oraha
Za fil:
- 12 žumanaca
- 15 kašika kristal-šećera
- 5 kašika brašna
- ½ litre (500 ml) mleka
- 250 g margarina ili putera
- 300 g mlevenih oraha
- Muskatni oraščić po ukusu
Za ukrašavanje
- 1 kesica šlaga
- 100 g mleka (za šlag)
Priprema:
Belanca umutite mikserom dok ne postanu čvrsta. Dodajte 3 kašike šećera, pa nastavite mućenje.
Kada se belanca dobro umute, umešajte 2,5 kašike brašna i 3 kašike mlevenih oraha – lagano, da smesa ne splasne.
Pecite koru u prethodno nauljenom ili pek papirom obloženom plehu u rerni koja je prethodno zagrejana na 180 °C, dok ne porumeni. Postupak ponovite još 2 puta za druge dve kore.
Mleko sipajte u šerpu i zagrejte dok ne bude toplo, ali ne vri.
Istovremeno, u drugoj posudi umutite žumanca sa 15 kašika šećera i 5 kašika brašna.
Sipajte žumanca sa brašnom i šećerom polako u toplo mleko, mešajući na pari ili vrlo laganoj vatri, dok se fil ne zgusne i dobije strukturu smese za palačinke.
Kada je fil gotov i još topao, dodajte 250 g omekšalog margarina ili putera i dobro umutite da dobijete glatku kremu. Zatim umešajte 300 g mlevenih oraha i po ukusu dodajte malo muskatnog oraščića.
Prvu koru stavite na tacnu ili podlogu za tortu, pa premažite filom. Zatim stavite drugu koru, takođe je premažite filom, pa završite trećom korom. Ukoliko vam je ostalo fila, tortu odozgo i sa strane možete premazati u tankom sloju.
Umutite šlag prema uputstvu na kesici koristeći 100 g mleka, pa premažite tortu odozgo šlagom i ukrasite po želji polutkama oraha, mlevenim orasima, čokoladom….
Tortu ohladite u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći, kako bi se fil stegao i svi ukusi se lepo povezali.
Secite po želji i uživajte.
Prijatno!
(Danas)
BONUS VIDEO: