Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НИЈЕ НИ ЧУДО ШТО СВИ ОВИХ ДАНА ПРАВЕ КОЛАЧ "ШАНО ДУШО": Доносимо вам најбољи рецепт!

Научите како да направите Шано душо колач – савршен спој чоколаде и лешника са богатим филом и кремастом глазуром. Рецепт корак по корак!

1756368823_Screenshot---2025-08-28T101052.952.png
Фото: Јутјуб Принтскрин/Домаћи Рецепти
Oglas

Шано душо је колач који спаја богат укус чоколаде и мирисних лешника. Мекане коре, нежан крем и чоколадна глазура чине га правим избором за све љубитеље посластица. Идеално се служи уз кафу или као десерт за свечане прилике.

Састојци

Кора:

  • 9 беланаца
  • 200 г шећера
  • 1 жуманце
  • 1 пуна кашика брашна
  • 1 пуна кашика какаа
  • 150 г блендираног лешника

Фил:

  • 8 жуманаца
  • 13 кашика шећера
  • 500 мл млека
  • 30 г какаа
  • 60 г густина (скроба)
  • 250 г маслаца
  • 100 г чоколаде
  • 100 г блендираног или сецканог лешника

Декорација (чоколадна глазура):

  • 100 г чоколаде
  • 3 кашике уља
  • 3 кашике млека

Припрема:

1. Кора

Укључити рерну на 180°Ц. Беланца умутити са прстохватом соли, па постепено додавати шећер док се не добије чврста пена. Додати жуманце, кратко умутити, па умешати брашно, какао и лешнике. Смесу излити у велики плех обложен папиром за печење, поравнати и пећи око 20 минута. Млаку кору пажљиво скинути са папира и пресећи је по ширини на два једнака дела.

2. Фил од жуманаца

Умутити жуманца са 8 кашика шећера и кувати на пари око 10 минута. Склонити са ватре и оставити да се хлади уз повремено мешање.

3. Фил од млека и какаа

У 300 мл млека ставити да се кува. Посебно размутити преосталих 5 кашика шећера, густин, какао и 200 мл млека, па закувати у проврело млеко. Мешати док се не згусне, затим умутити миксером и оставити да се хлади покривено фолијом.

4. Спајање фила

Умутити маслац док не постане пенаст, додати охлађен пудинг од какаа, затим фил од жуманаца и све сјединити. На крају додати отопљену чоколаду и лешнике, па добро измешати.

5. Слагање

На тацну ставити прву кору, нанети половину фила, затим другу кору и остатак фила.

6. Глазура

Чоколаду отопити са уљем и млеком, прелити преко колача и оставити да се добро стегне.

(Стил)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas