Научите како да направите Шано душо колач – савршен спој чоколаде и лешника са богатим филом и кремастом глазуром. Рецепт корак по корак!
Шано душо је колач који спаја богат укус чоколаде и мирисних лешника. Мекане коре, нежан крем и чоколадна глазура чине га правим избором за све љубитеље посластица. Идеално се служи уз кафу или као десерт за свечане прилике.
Састојци
Кора:
- 9 беланаца
- 200 г шећера
- 1 жуманце
- 1 пуна кашика брашна
- 1 пуна кашика какаа
- 150 г блендираног лешника
Фил:
- 8 жуманаца
- 13 кашика шећера
- 500 мл млека
- 30 г какаа
- 60 г густина (скроба)
- 250 г маслаца
- 100 г чоколаде
- 100 г блендираног или сецканог лешника
Декорација (чоколадна глазура):
- 100 г чоколаде
- 3 кашике уља
- 3 кашике млека
Припрема:
1. Кора
Укључити рерну на 180°Ц. Беланца умутити са прстохватом соли, па постепено додавати шећер док се не добије чврста пена. Додати жуманце, кратко умутити, па умешати брашно, какао и лешнике. Смесу излити у велики плех обложен папиром за печење, поравнати и пећи око 20 минута. Млаку кору пажљиво скинути са папира и пресећи је по ширини на два једнака дела.
2. Фил од жуманаца
Умутити жуманца са 8 кашика шећера и кувати на пари око 10 минута. Склонити са ватре и оставити да се хлади уз повремено мешање.
3. Фил од млека и какаа
У 300 мл млека ставити да се кува. Посебно размутити преосталих 5 кашика шећера, густин, какао и 200 мл млека, па закувати у проврело млеко. Мешати док се не згусне, затим умутити миксером и оставити да се хлади покривено фолијом.
4. Спајање фила
Умутити маслац док не постане пенаст, додати охлађен пудинг од какаа, затим фил од жуманаца и све сјединити. На крају додати отопљену чоколаду и лешнике, па добро измешати.
5. Слагање
На тацну ставити прву кору, нанети половину фила, затим другу кору и остатак фила.
6. Глазура
Чоколаду отопити са уљем и млеком, прелити преко колача и оставити да се добро стегне.
(Стил)