Oglas
· · Komentari: 0

NIJE NI ČUDO ŠTO SVI OVIH DANA PRAVE KOLAČ "ŠANO DUŠO": Donosimo vam najbolji recept!

Naučite kako da napravite Šano dušo kolač – savršen spoj čokolade i lešnika sa bogatim filom i kremastom glazurom. Recept korak po korak!

1756368823_Screenshot---2025-08-28T101052.952.png
Foto: Jutjub Printskrin/Domaći Recepti
Oglas

Šano dušo je kolač koji spaja bogat ukus čokolade i mirisnih lešnika. Mekane kore, nežan krem i čokoladna glazura čine ga pravim izborom za sve ljubitelje poslastica. Idealno se služi uz kafu ili kao desert za svečane prilike.

Sastojci

Kora:

  • 9 belanaca
  • 200 g šećera
  • 1 žumance
  • 1 puna kašika brašna
  • 1 puna kašika kakaa
  • 150 g blendiranog lešnika

Fil:

  • 8 žumanaca
  • 13 kašika šećera
  • 500 ml mleka
  • 30 g kakaa
  • 60 g gustina (skroba)
  • 250 g maslaca
  • 100 g čokolade
  • 100 g blendiranog ili seckanog lešnika

Dekoracija (čokoladna glazura):

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike mleka

Priprema:

1. Kora

Uključiti rernu na 180°C. Belanca umutiti sa prstohvatom soli, pa postepeno dodavati šećer dok se ne dobije čvrsta pena. Dodati žumance, kratko umutiti, pa umešati brašno, kakao i lešnike. Smesu izliti u veliki pleh obložen papirom za pečenje, poravnati i peći oko 20 minuta. Mlaku koru pažljivo skinuti sa papira i preseći je po širini na dva jednaka dela.

2. Fil od žumanaca

Umutiti žumanca sa 8 kašika šećera i kuvati na pari oko 10 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.

3. Fil od mleka i kakaa

U 300 ml mleka staviti da se kuva. Posebno razmutiti preostalih 5 kašika šećera, gustin, kakao i 200 ml mleka, pa zakuvati u provrelo mleko. Mešati dok se ne zgusne, zatim umutiti mikserom i ostaviti da se hladi pokriveno folijom.

4. Spajanje fila

Umutiti maslac dok ne postane penast, dodati ohlađen puding od kakaa, zatim fil od žumanaca i sve sjediniti. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i lešnike, pa dobro izmešati.

5. Slaganje

Na tacnu staviti prvu koru, naneti polovinu fila, zatim drugu koru i ostatak fila.

6. Glazura

Čokoladu otopiti sa uljem i mlekom, preliti preko kolača i ostaviti da se dobro stegne.

(Stil)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas