· · Коментари: 0
РЕЦЕПТ

ПЕЧЕНЕ ЈАБУКЕ: Направите најздравији доручак у руском стилу

Сезона јабука је увелико почела, па је право време да савладате рецепт за ову нискокалоричну посластицу

1600776643_jabuke.jpg
Фото: депоситпхотос

Јабуке представљају симбол здравља, љубави и плодности, а велику улогу имале су и на трпезаријском столу током важних ритуалних догађаја и церемонија као што су веридбе, црквено венчање и готово сви празници.

Прочитајте још: Врхунско јело које покреће сва чула: ПИЛЕЋЕ ШНИЦЛЕ У СОЈА СОСУ (ФОТО/ВИДЕО)

Руси су познати по томе, да јабуку користе у различитим облицима. У почетку су је користили као украс за јела од меса, попут печене гуске пуњене јабукама, али су потом схватили и да могу да је спреме као засебно јело са карактеристичним укусом и бројним благодатима, јер су дијететске, хипоалергијске и хранљиве. 

Најједноставнији начин печења јабука је једноставно сечење на половину или четвртину, а затим печење у рерни или микроталасној пец́ници 10-15 минута. Додавањем неке врсте пуњења претварате је из брзе грицкалице у пуни доручак или здраву и нискокалоричну посластицу. Пуњење за јабуке може бити различито: најкласичнија је мешавина творога (руска врста скуте или скуте) са медом, орасима и сувим грожђем. Такође је сјајно додати неке киселе врсте бобица попут боровнице, овсене каше и сувог воћа.

Још једна лепа ствар овог рецепта је што уопште није сезонски. Састојке можете лако пронаћи током целе године.
Фото: деспоситос

 

Састојци: 

- 3 средње величине јабука
- 100гр свежег сира/вурде
- 50 гр бруснице /боровница
- 30 гр ораха
- 2 кашичице меда
 1/2 кашичице цимета

 

Прочитајте још: Обратите пажњу на ове ствари и ИЗБЕГНИТЕ ТРОВАЊЕ ХРАНОМ

 

Фото: деспоситос

Припрема

1. Исеците рупе у јабукама, како бисте направили удубљење и очистили их од кошпица.
2. у посуду умешајте, брусницу/боровницу са сиром и медом. 
3. исецкајте орах
4. додајте ораах у смесу од боровнице/бруснице, меда и сира
5. напуните јабуке смесом, а затим поспите са циметом 
6. ставите јабуке у посуду за печење и прекријте фолијом. Пеците око 30-40 минута, на темературу од 190 степени.
7. Јабуке су спремне, када омекшају и поприме сочан укус. Извадите их из рерне и послужите топле.  Пријатно!

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.