· · Komentara: 0
RECEPT

PEČENE JABUKE: Napravite najzdraviji doručak u ruskom stilu

Sezona jabuka je uveliko počela, pa je pravo vreme da savladate recept za ovu niskokaloričnu poslasticu

1600776643_jabuke.jpg
Foto: depositphotos

Jabuke predstavljaju simbol zdravlja, ljubavi i plodnosti, a veliku ulogu imale su i na trpezarijskom stolu tokom važnih ritualnih događaja i ceremonija kao što su veridbe, crkveno venčanje i gotovo svi praznici.

Pročitajte još: Vrhunsko jelo koje pokreće sva čula: PILEĆE ŠNICLE U SOJA SOSU (FOTO/VIDEO)

Rusi su poznati po tome, da jabuku koriste u različitim oblicima. U početku su je koristili kao ukras za jela od mesa, poput pečene guske punjene jabukama, ali su potom shvatili i da mogu da je spreme kao zasebno jelo sa karakterističnim ukusom i brojnim blagodatima, jer su dijetetske, hipoalergijske i hranljive. 

Najjednostavniji način pečenja jabuka je jednostavno sečenje na polovinu ili četvrtinu, a zatim pečenje u rerni ili mikrotalasnoj pećnici 10-15 minuta. Dodavanjem neke vrste punjenja pretvarate je iz brze grickalice u puni doručak ili zdravu i niskokaloričnu poslasticu. Punjenje za jabuke može biti različito: najklasičnija je mešavina tvoroga (ruska vrsta skute ili skute) sa medom, orasima i suvim grožđem. Takođe je sjajno dodati neke kisele vrste bobica poput borovnice, ovsene kaše i suvog voća.

Još jedna lepa stvar ovog recepta je što uopšte nije sezonski. Sastojke možete lako pronaći tokom cele godine.
Foto: despositos

 

Sastojci: 

- 3 srednje veličine jabuka
- 100gr svežeg sira/vurde
- 50 gr brusnice /borovnica
- 30 gr oraha
- 2 kašičice meda
 1/2 kašičice cimeta

 

Pročitajte još: Obratite pažnju na ove stvari i IZBEGNITE TROVANJE HRANOM

 

Foto: despositos

Priprema

1. Isecite rupe u jabukama, kako biste napravili udubljenje i očistili ih od košpica.
2. u posudu umešajte, brusnicu/borovnicu sa sirom i medom. 
3. iseckajte orah
4. dodajte oraah u smesu od borovnice/brusnice, meda i sira
5. napunite jabuke smesom, a zatim pospite sa cimetom 
6. stavite jabuke u posudu za pečenje i prekrijte folijom. Pecite oko 30-40 minuta, na temeraturu od 190 stepeni.
7. Jabuke su spremne, kada omekšaju i poprime sočan ukus. Izvadite ih iz rerne i poslužite tople.  Prijatno!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.