Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТ фантастичних рецепата за ЗИМНИЦУ: Припремите укусне и здраве оброке на време

Ови рецепти ће вам омугућити да уживате у хладним данима

1663939501_Foto-Pixabay-Profimedia.jpg
Фото: Пиxабаy, Профимедиа
Oglas

Како бисте на зиму уштедели и имали залихе укусних и здравих оброка, припремите на време домаћу киселу туршију, али и слатко освежење!

Ајвар од барене паприке

Неко воли љут, неко благ, неко са патлиџаном, али било како било, ајвар је дефинитивно главна звезда зимнице.

Ипак, припрема зна да потраје дуго, па се многим женама смучи и сама помисао на спремање ајвара. Зато вам преносимо вам рецепт за ајвар који можете да направите и за наредну годину - нема шансе да се поквари!

Састојци: 12 кг меснате црвене паприке, 3-4 кг плавог патлиџана, 1 л уља, 10 љутих папричица, 250-300 г соли, 4 кашике есенције, ловор, бибер у зрну, 5 л воде.

Припрема: Сипати воду у лонац или казан, додати есенцију, ловор, бибер и со. Очистити паприку и патлиџан од семена. Паприку исећи на пола, а патлиџан на чевртине и барити у води по два минута, и одмах вадити.

Охлађену масу самлети на машини за месо на ситније рупице. По жељи можете да додате и млевену љуту папричицу. У шерпу или казан са водом улити уље и кад се угреје сипати млевену смесу, мешати и пржити око 1,5-2 сата.

Врео ајвар сипати у стерилисане тегле, добро затворити металним поклопцима и окренути наопако. Сутрадан окренути тегле и поређати у полицу са осталом зимницом.

Овако спремљен ајвар може стајати више година, а да се не поквари!

Кисели купус

Многи заправо не знају правилну размеру соли и купуса, као ни колико воде треба сипати у буре. Представљамо вам рецепт уз који купус не може да се поквари!

Управо због тих деликатеса у сваком домаћинству које држи до себе веома је важно имати купус током читаве зимске сезоне. А многи га на крају сезоне стављају у замрзиваче, не толико из разлога "да се не баци", колико због тога што је сарма од киселог купуса многима омиљенија од било које друге сарме.

Постоји небројено много рецепата и начина стављања купуса у буриће и каце. Свима је заједничко то да се купус ређа, соли и налива водом.

Ево и најпростијег рецепта: Килограм соли на 30 кг купуса

Према том рецепту купус се традиционално кисели у многим пиротским домаћинствима. Осим купуса потребно је: килограм соли на 30 кг купуса, гушћа памучна крпа, камен или тегла запремине 1,5 л.

Припрема: Главице купуса очишћене од површинског слоја листова опрати, зарезати крстић на корену и ређати их у буре. Неколико главица купуса пресећи на четвртине и половине и њих угурати између целих главица како би се заглавиле, односно чврсто стајале.

Налити воду два прста изнад купуса. Ставити преко купуса дрвени или пластични притискач. Преко притискача ставити камен или теглу пуну воде. Раширити крпу и на њу ставити потребну количину соли, увити је и ставити поред камена. Со ће се полако отапати и падати до дна, тако да није потребно претакање расола.

Затворити буре и повремено контролисати количину воде неколико дана. Доливати воду по потреби, да главице купусане буду ван воде. Притом испирати камен, а уколико се користи тегла, обавезно је опрати споља.

Прочитајте још: Приликом прављења АЈВАРА сви праве ову грешку

Корнишони

Ако сте љубитељ киселих краставчића и без њих не можете да замислите салату током зиме, ово је прави рецепт за вас!

Ово је проверено најбољи рецепт за спремање корнишона, а за њихову припрему потребна су највише два сата!

Састојци: 5 кг корнишона, 3 л воде, 1 л сирћета, 3 кашике мирођије, ловоров лист, 6 кашика шећера, 6 кашика соли, 1 винобран, бибер у зрну, семе слачице.

Припрема: Корнишоне оперите у неколико вода, ставите на чисту крпу да се оцеде па их усправно поређајте у претходно опране тегле. У сваку теглу додајте по један лорбер, један цвет мирођије, кашичицу семена слачице и мало бибера у зрну.

Затим следи прављење прелива којим се тегле пуне: Воду и сирће помешајте, додајте со и шећер, добро промешајте и ставите да проври. Када почне да кључа смакните са шпорета. Оставите да се мало охлади, па додајте винобран и мешајте да се добро растопи. Сипајте прелив у тегле да скроз прекрију краставчиће и добро затворите сваку поклопцем.

Потом поређајте тегле у широку шерпу на чије дно ћете прво ставити једну крпу. Налијте млаку воду до грла тегли и ставите на ринглу да вода кључа неких 15-ак минута. Кад краставчићи добију светло зелену боју, а мехурићи са дна тегле крену према поклопцу, знак је да су корнишони готови.

Извадите из топле воде и ставите у ћебе да се утопле и тако преноће. Сутрадан их поређајте на место где иначе држите зимницу.

Лучена паприка

Састојци: 40 паприка, 2 главица белог лука, уље, сирће и першун по укусу.

Припрема: Опрати и осушити паприке, полити их уљем па их испећи у рерни на 200 степени око 30-40 минута.

Печене паприке очистити од семенки, одбацити петељке и оставити да се охладе и оцеде. Након тога ређати у стерилисане тегле на следећи начин:

Прво поређајте ред паприка, затим посолите по укусу, па полијте уљем и сирћетом и поспите ситно сецканим луком и першуном. Понављајте поступак док не потрошите сав материјал.

Ова количина је довољна за 5-6 тегли средње величине.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas