· · Коментара: 0
здраво и укусно

Рецепт за прави РАТАТУЛИ: Француско традиционално јело за целу породицу!

Рататоуилле је француско провансалско јело од поврћа, које потиче из Нице

1652969200_ratatuli.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Тастy

Рецепти и времена кувања се увелико разликују, али уобичајени састојци укључују парадајз, бели лук, лук, тиквице, патлиџан, паприку и неку комбинацију лиснатог зеленог биља уобичајеног за регион.

Прочитајте још: Најслађе чоколадно пециво за ваше најмлађе: МЕДВЕДИЋИ КОЈИ СПАВАЈУ (ВИДЕО)

Овај рецепт погодан је за 8 порција. 

Састојци:

  • 2 патлиџана
  • 6 парадајза
  • 2 тиквице

Састојци за сос: 

  • 2 кашике маслиновог уља
  • 1 лук , исечен на коцкице
  • 4 чена белог лука, млевеног
  • 1 црвена паприка , нарезана на коцкице
  • 1 жута паприка , нарезана на коцкице
  • со 
  • бибер 
  • Конзерва млевеног парадајза
  • 2 кашике сецканог свежег босиљка , од 8-10 листова
  • 1 кашичица белог лука млевеног
  • 2 кашике сецканог свежег першуна
  • 2 кашичице свежег тимијана
  • 4 кашике маслиновог уља

Припрема

Загрејте рерну на 190 степени. Нарежите патлиџан, парадајз и тиквице на кругове од приближно, а затим их оставите са стране. Направите сос: Загрејте маслиново уље у тигању безбедном за рерну на средње јакој ватри. Пропржите лук, бели лук и паприке док не омекшају, око 10 минута. Зачините сољу и бибером, па додајте изгњечени парадајз. Мешајте док се састојци потпуно не уклопе. Уклоните са ватре, па додајте босиљак. Још једном промешајте, а затим варјачом загладите површину соса. Ређајте исечено поврће у наизменичне шаре (на пример, патлиџан, парадајз, тиквице) на врх соса од спољне ивице до средине тигања. Зачините сољу и бибером.
Направите зачин од зачинског биља: У малој чинији помешајте босиљак, бели лук, першун, тимијан, со, бибер и маслиново уље. Кашиком прелијте поврће зачинима.
Покријте тигањ фолијом и пеците 40 минута. Откријте, па пеците још 20 минута да се запече.
Послужите док је вруће као главно јело или прилог. Рататули је такође одличан следећег дана - покријте фолијом и поново загрејте у рерни на 180 степени 15 минута.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.