Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КУЛИЧ

Руси нису познати по слаткишима, али овај КОЛАЧ морате пробати

Слатки руски ускршњи хлеб може да се направи било кад, јер је уз чај или кафу довољна једна кришка може да заслади и окрепи.

KulicOtvoren.jpg
Фото: А. М.
Oglas

Уочи Васкрса у Русији сви праве кулич - слатки хлеб. И у неким местима Баната се овакав обичај сачувао, а рецепт је готово исти и разлика је једино у декорацији самог колача.

Прочитајте још: Ову питу може да направи свака домаћица за САМО 15 минута (Фото)

Руски кулич се, на крају, полије шећером у праху помешаним са лимуном и украси шареним мрвицама, бадемом или ситним желе коцкицама. Банатски колач је подједнако укусан, а обликује се у плетеницу и намаже жуманцетом после чега добија лепу румену боју.

Укусније је са сувим воћем Фото: А. М.

Састојци:

  • квасац
  • 300 г брашно
  • жуманце
  • 150 мл млека
  • 50 мл зејтина
  • кашика сирћета
  • нарендана кора од лимуна
  • кашика шећера
  • шака сувог грожђе, бруснице
  • кандирано воће
  • кашика шећера

Припрема:

Квасац се помеша са мало топлог млека и кашикицом шећера. Зато време у брашно сипамо колико жуманаца толико кашика шећера, пола кашикице соли, зејтин, сирће, млеко и, када надође, квасац помеша се са брашном. Тесто се умеси, утопли и остави да надође.

Док се колач пече помешајте шећер у праху са лимуновим соком или беланцетом.

Када тесто нарасте поново се премеси и убаци суво грожђе, бруснице, исецкане суве кајсије, кандирано воће или желе.

Укусан уз чај или кафу Фото: А. М.

Уколико ће се колач украсити мрвицама - треба да се намаже млеком. У супротном се маже жуманцетом како би добио лепу, румену боју.

Руска традиција Фото: А. М.
Украшава се шареним мрвицама, кандираним воће или листићима бадема.

Стави се у науљен округао плех, ужи како би колач нарастао. Убаци се у загрејану рерну на најјаче. Када се колач убаци, мало се смањи топлота рерне. Пече се најмање 20 минута уз проверавање да ли се заруменео, јер ако до тога дође треба да се покрије папиром.

Прочитајте још: Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)

Када је колач испечен "умије" се водом и залије прах шећером помешаним са лимуновим соком. Прах шећер је боље помешати са беланцетом, али тада теба да се поједе истог дана. Одозго се поспе шареним мрвицама, листићима бадема, орасима, кандираним воћем...

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas