Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ЉУТЕНИЦУ: Спрема се за 30 минута, укус непревазиђен!

Доносимо вам старински рецепт за љутеницу, која се спрема очас посла.

1756105787_Screenshot--27-.png
Фото: Јутјуб Принтскрин/ Домаћи Рецепти
Oglas

Љутеница је једно од оних традиционалних јела које нас увек подсећа на детињство и зиму када се из смочнице извади теглица пуна мирисног и пикантног намаза. Спрема се од парадајза, паприка и љутих папричица, а зачини јој дају посебну арому. Било да је користите као прилог уз месо, намаз на хлебу или додатак јелу, љутеница ће обогатити сваку трпезу. Иако захтева нешто времена, резултат је вредан труда – добићете домаћу зимницу без вештачких додатака и са пуним, богатим укусом.

Основне информације

Кухиња: традиционална, домаћа
Тип јела: зимница / намаз
Време припреме: 30 минута
Укупно време припреме: око 3 сата
Калорије: ~70 кцал по порцији (100 г)
Број порција: око 10 тегли (зависи од величине тегли)
Тежина припреме: средње захтевно

Састојци:

  • 2 кг парадајза
  • 3 кг паприка рога
  • 200 мл уља
  • 100 г соли
  • 50 г шећера
  • 50 мл сирћета
  • 6 ченова белог лука
  • 200 г љутих папричица
  • 1 кашика сушеног першуновог листа
  • 5 г конзерванса (опционо)

Припрема:

Припрема парадајза

Оперите парадајз, одстраните нечистоће и исеците на комаде. Самељите га у блендеру или машини за месо. Сипајте у дубљи лонац, додајте уље, со, шећер и сирће, па кувајте на средњој ватри око 50 минута до сат времена.

Припрема поврћа

Док се парадајз кува, оперите паприку и љуте папричице, одстраните петељке (и семе код паприка), а бели лук очистите. Све самељите и додајте у лонац са парадајзом.

Кување

Добро измешајте и наставите да кувате још око 2 сата на средњој ватри, повремено смањујући ватру како не би превише прскало.

Стерилизација тегли

После 1 сат и 40 минута, ставите припремљене тегле и поклопце у хладну рерну, укључите је на 120°Ц и оставите 10 минута да се стерилишу.

Финални корак

Пред крај кувања додајте першун, добро промешајте и склоните са ватре. По жељи убаците конзерванс.

Пуњење тегли

Врућу љутеницу сипајте у вруће тегле, вратите их у рерну на 100°Ц још 30 минута, а затим угасите рерну и оставите да се хладе унутра.

Чување

Када се охладе, сваку теглу прекријте целофаном, ставите гумицу и поклопац. Одложите на тамно и суво место.

(Стил/ Домаћи рецепти)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas