Доносимо вам старински рецепт за љутеницу, која се спрема очас посла.
Љутеница је једно од оних традиционалних јела које нас увек подсећа на детињство и зиму када се из смочнице извади теглица пуна мирисног и пикантног намаза. Спрема се од парадајза, паприка и љутих папричица, а зачини јој дају посебну арому. Било да је користите као прилог уз месо, намаз на хлебу или додатак јелу, љутеница ће обогатити сваку трпезу. Иако захтева нешто времена, резултат је вредан труда – добићете домаћу зимницу без вештачких додатака и са пуним, богатим укусом.
Основне информације
Кухиња: традиционална, домаћа
Тип јела: зимница / намаз
Време припреме: 30 минута
Укупно време припреме: око 3 сата
Калорије: ~70 кцал по порцији (100 г)
Број порција: око 10 тегли (зависи од величине тегли)
Тежина припреме: средње захтевно
Састојци:
- 2 кг парадајза
- 3 кг паприка рога
- 200 мл уља
- 100 г соли
- 50 г шећера
- 50 мл сирћета
- 6 ченова белог лука
- 200 г љутих папричица
- 1 кашика сушеног першуновог листа
- 5 г конзерванса (опционо)
Припрема:
Припрема парадајза
Оперите парадајз, одстраните нечистоће и исеците на комаде. Самељите га у блендеру или машини за месо. Сипајте у дубљи лонац, додајте уље, со, шећер и сирће, па кувајте на средњој ватри око 50 минута до сат времена.
Припрема поврћа
Док се парадајз кува, оперите паприку и љуте папричице, одстраните петељке (и семе код паприка), а бели лук очистите. Све самељите и додајте у лонац са парадајзом.
Кување
Добро измешајте и наставите да кувате још око 2 сата на средњој ватри, повремено смањујући ватру како не би превише прскало.
Стерилизација тегли
После 1 сат и 40 минута, ставите припремљене тегле и поклопце у хладну рерну, укључите је на 120°Ц и оставите 10 минута да се стерилишу.
Финални корак
Пред крај кувања додајте першун, добро промешајте и склоните са ватре. По жељи убаците конзерванс.
Пуњење тегли
Врућу љутеницу сипајте у вруће тегле, вратите их у рерну на 100°Ц још 30 минута, а затим угасите рерну и оставите да се хладе унутра.
Чување
Када се охладе, сваку теглу прекријте целофаном, ставите гумицу и поклопац. Одложите на тамно и суво место.
(Стил/ Домаћи рецепти)