Oglas
· · Komentari: 0

STARINSKI RECEPT ZA LJUTENICU: Sprema se za 30 minuta, ukus neprevaziđen!

Donosimo vam starinski recept za ljutenicu, koja se sprema očas posla.

1756105787_Screenshot--27-.png
Foto: Jutjub Printskrin/ Domaći Recepti
Oglas

LJutenica je jedno od onih tradicionalnih jela koje nas uvek podseća na detinjstvo i zimu kada se iz smočnice izvadi teglica puna mirisnog i pikantnog namaza. Sprema se od paradajza, paprika i ljutih papričica, a začini joj daju posebnu aromu. Bilo da je koristite kao prilog uz meso, namaz na hlebu ili dodatak jelu, ljutenica će obogatiti svaku trpezu. Iako zahteva nešto vremena, rezultat je vredan truda – dobićete domaću zimnicu bez veštačkih dodataka i sa punim, bogatim ukusom.

Osnovne informacije

Kuhinja: tradicionalna, domaća
Tip jela: zimnica / namaz
Vreme pripreme: 30 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 3 sata
Kalorije: ~70 kcal po porciji (100 g)
Broj porcija: oko 10 tegli (zavisi od veličine tegli)
Težina pripreme: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 2 kg paradajza
  • 3 kg paprika roga
  • 200 ml ulja
  • 100 g soli
  • 50 g šećera
  • 50 ml sirćeta
  • 6 čenova belog luka
  • 200 g ljutih papričica
  • 1 kašika sušenog peršunovog lista
  • 5 g konzervansa (opciono)

Priprema:

Priprema paradajza

Operite paradajz, odstranite nečistoće i isecite na komade. Sameljite ga u blenderu ili mašini za meso. Sipajte u dublji lonac, dodajte ulje, so, šećer i sirće, pa kuvajte na srednjoj vatri oko 50 minuta do sat vremena.

Priprema povrća

Dok se paradajz kuva, operite papriku i ljute papričice, odstranite peteljke (i seme kod paprika), a beli luk očistite. Sve sameljite i dodajte u lonac sa paradajzom.

Kuvanje

Dobro izmešajte i nastavite da kuvate još oko 2 sata na srednjoj vatri, povremeno smanjujući vatru kako ne bi previše prskalo.

Sterilizacija tegli

Posle 1 sat i 40 minuta, stavite pripremljene tegle i poklopce u hladnu rernu, uključite je na 120°C i ostavite 10 minuta da se sterilišu.

Finalni korak

Pred kraj kuvanja dodajte peršun, dobro promešajte i sklonite sa vatre. Po želji ubacite konzervans.

Punjenje tegli

Vruću ljutenicu sipajte u vruće tegle, vratite ih u rernu na 100°C još 30 minuta, a zatim ugasite rernu i ostavite da se hlade unutra.

Čuvanje

Kada se ohlade, svaku teglu prekrijte celofanom, stavite gumicu i poklopac. Odložite na tamno i suvo mesto.

(Stil/ Domaći recepti)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas