Бешамел сос је део бројних јела

Многа укусна јела као што су лазање, пасте, поврће и разне врсте меса, незамислила су без правог бешамел соса. Многи мисле да је припема "проста као пасуља", посебно кад имате рецепт који се преноси са колена на колено, многе домаћице имају проблем да овај сос након припреме добије горак укус.
То се најчешће дешава јер превише дуго кувају млеко, па онда у њега сипају растопљен путер помешан са брашном.
Да би бешамел био попут најфиније креме, важно је да у шерпсу са брашном постепено сипате загрејано млеко које није прокључало.
Температура на којој се кува треба да буде умерена, јер у супротном, брашно ће добити горак укус, а да бисте добили јел сос брашно треба да се меша константно.
Састојци:
- 600 мл млека
- 2 кашике брашна
- 70 г путера
- со
- бибер
Припрема:
У шерпу или дубљи тигањ ставите путер који је омекшао, па га растопите на умереној ватри, а затим додајте брашно и лагано мешајте, да се све лепо сједини. Млеко загревајте, али водите рачунада не прокључа. Скините посуду са шпорета пре него што млеко прокључа. У танком млазу, лагано, уливајте млеко у посуду са путером и брашном, све време мешајући жицом за мућење. Температура рингле би требало да буде средњој јачини. Немојте сипате сву количину млека одједном. Тајна кремастог бешамела је у постепеном доливању млека у маслац и брашно. Пред крај кувања у сос сипајте со и по жељи додајте свеже млевени бибер уколико волите да мало буде љући и мускатни орашчић за посебну арому.
(Телеграф)