Oglas
· · Komentari: 0

U čemu je tajna savršenog bešamel sosa: Evo gde većina greši

Bešamel sos je deo brojnih jela

1739976110_shutterstock_255028522.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnoga ukusna jela kao što su lazanje, paste, povrće i razne vrste mesa, nezamislila su bez pravog bešamel sosa.  Mnogi misle da je pripema  "prosta kao pasulja", posebno kad imate recept koji se prenosi sa kolena na koleno, mnoge domaćice imaju problem da ovaj sos nakon pripreme dobije gorak ukus.

To se najčešće dešava jer previše dugo kuvaju mleko, pa onda u njega sipaju rastopljen puter pomešan sa brašnom.

Da bi bešamel bio poput najfinije kreme, važno je da u šerpsu sa brašnom postepeno sipate zagrejano mleko koje nije proključalo.

Temperatura na kojoj se kuva treba da bude umerena, jer u suprotnom, brašno će dobiti gorak ukus, a da biste dobili jel sos brašno treba da se meša konstantno.

Sastojci:

  • 600 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 70 g putera
  • so
  • biber 

Priprema:

U šerpu ili dublji tiganj stavite puter koji je omekšao, pa ga rastopite na umerenoj vatri, a zatim dodajte brašno i lagano mešajte, da se sve lepo sjedini. Mleko zagrevajte, ali vodite računada ne proključa. Skinite posudu sa šporeta pre nego što mleko proključa. U tankom mlazu, lagano, ulivajte mleko u posudu sa puterom i brašnom, sve vreme mešajući žicom za mućenje. Temperatura ringle bi trebalo da bude srednjoj jačini. Nemojte sipate svu količinu mleka odjednom. Tajna kremastog bešamela je u postepenom dolivanju mleka u maslac i brašno. Pred kraj kuvanja u sos sipajte so i po želji dodajte sveže mleveni biber ukoliko volite da malo bude ljući i muskatni oraščić za posebnu aromu.

(Telegraf)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas