Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Започните ДАН СА СУПЕР НАМИРНИЦОМ: Ево због чега је ЦВЕКЛА БАШ У СВАКОМ ПЛАНУ ИСХРАНЕ (РЕЦЕПТ)

У протеклих десет година, захваљујући бројним истраживањима, цвекла је достигла статус супер намирнице. А њен најздравији облик је сок од цвекле – нешто што ћете наћи у сваком плану исхране.

1699177364_shutterstock_243530857.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Доказано је да сок од цвекле има високу нутритивну вредност, подржава рад јетре, а добар је и за мршављење. Овај сок има мало калорија и скоро да нема масноће, па нутриционисти сматрају да је одлична опција за јутарњи смути. Даће вам хранљиве материје и енергију за почетак дана.

Истраживачи су открили да људи који пију 250 милилитара сока од цвекле дневно снижавају систолни и дијастолни крвни притисак. Сматра се да су узрок нитрати, једињења у соку од цвекле која се претварају у азот оксид у крви и помажу у ширењу и опуштању крвних судова.

 

Какав је укус сока од цвекле?

Истина је - многи људи не воле или имају одбојност према укусу цвекле. Али то не значи да овај сок не може постати једно од ваших омиљених пића. Ако га не волите покушајте да додате неколико кришки јабуке, мало ђумбира, цитруса или шаргарепе како бисте прекрили тај типичан земљани укус цвекле.

 

Рецепт за сок од цвекле

Потребно је

* 2 мале цвекле

* 4 шаргарепе

* комадић ђумбира

* 1 поморанџа

* 2 зелене јабуке

 

Припрема

Цвеклу оперите, добро очистите и исеците на комаде. Ставите ољуштену цвеклу у соковник. Затим додајте шаргарепу, ђумбир, поморанџу, па јабуку - тим редоследом. Добијени сок процедите. Можете додати и цимет ако желите.
 

НАПОМЕНА: Изаберите цвеклу која је лепа и чврста да бисте обезбедили свежину. Зелена јабука овом соку увек даје леп укус, а има нижи гликемијски индекс од других врста јабука. Цвекла садржи доста шећера, а нискокалорична је (45 кцал на 100 г корена). Шећер из цвекле организам веома лако апсорбује и од њега добија снагу и енергију. Особе које се придржавају редукованог режима исхране могу без бојазни да је сирову конзумирају. Снабдеће их неопходном енергијом, а висока концентрација влакана коју поседује поспешиће пражњење црева.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas