· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Историја КОЛАЧА: Чизкејк је настао пре 4 000 година, а првобитан рецепт се у потпуности разликовао од ДАНАШЊЕГ

Ово су занимљиве чињенице о једном од омиљенијих колача широм света.

1632731875_cizkejk.png
Фото: Принтскрин/Јутјуб/Recipes by Carina

За чизкејк, омиљени десерт широм света, многи мисле да потиче из Њујорка. Међутим, историјске чињенице су нешто другачије. Чизкејк се први пут појављује пре 4 000 година, и то у античкој Грчкој.

Сматра се да је прва "торта од сира" настала на грчком острву Самосу, јер су антрополози тамо пронашли калупе за сир који датирају још из периода 2 000 година пре Христа.

Прочитајте још: Археолози остали у ЧУДУ! Окрили остатке ресторана БРЗЕ ХРАНЕ у античкој Помпеји!

У Грчкој се торта од сира сматрала добрим извором енергије, а постоје докази да је послуживана и спортистима током првих олимпијских игара 776. године пре Христа. 

Такође, према историјским списима, грчки младенци су за свадбену торту увек бирали ону од сира.

Првобитан рецепт

Једноставни састојци попут брашна, пшенице, меда и сира обликовани су у торту и печени, а процес припреме текао је на следећи начин - истуче се сир док не постане гладак и кремаст, а онда се помеша са медом и просејаним пшеничним брашном. Затим се загреје у једној маси, а онда се сотави да се охлади.

Фото: Пиксабеј

Промене у рецепту кроз историју

Кад су Римљани освојили Грчку, рецепт за торту од сира био је само један у низу ратног плена. Они су га изменили, додајући састојцима јаја, а временом су додали и пециво. Сви састојци су се пекли испод вруће цигле и послуживали топли.

Како су Римљани ширили своје царство, Европљанима су донели и рецепт ове торте са сиром. Велика Британија и источна Европа почеле су да експериментишу с тајним састојцима за њихов чизкејк.

У свакој европској земљи рецепт је почео добијати ​​различите културне облике кроз састојке који су изворни за сваку регију. 

Фото: Пиксабеј

1545. штампана је прва књига с рецептима у којој се чизкејк описује као слатка храна на бази брашна. Чак је и кухар Хенрија VIII дао свој допринос у обликовању рецепта за чизкејк.

Он је изрезао сир на врло мале комадиће и натапао их у млеку три сата. Затим би процедио смесу и додао јаја, маслац и шећер.

Тек у 18. веку торта од сира почела је да личи на чизкејк који се данас прави у Сједињеним Државама. У то време Европљани су почели да користе умућена јаја уместо квасца, како би се хлеб и колачи подигли током печења.

Фото: Пиксабеј

Данашњи чизјејк

Сви делови света имају свој рецепт за прављење торте од сира. Италијани користе сир рикоту, док Грци користе мизитру или фету. С друге стране, Немци преферирају свежи сир, док Јапанци користе комбинацију кукурузног скроба и беланаца.

Постоје и посебне торте од сира које укључују плави сир, плодове мора, зачински чили, па чак и тофу.

Фото: Пиксабеј

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.