Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Један за купус салату, други одличан уз тропско воће... Шта све нисте знали о ЗАЧИНИМА?

Поред одабира квалитетних намирница, велику улогу играју и зачини, о којима ће данас бити речи.

1610476231_Depositphotos_12777406_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Све што је добро знати у вези са најчешће коришћеним егзотичним, домаћим, слатким, киселкастим и љутим додацима у свежем облику или у праху.

Ловоров лист

Мускатни орашчић
Како је реч о интензивном зачину, треба га користити умерено. Може да стоји дуго, али у случају да приметите црне тачкице по њему, најбоље би било да га одмах баците. Незаменљив је у припреми бешамел соса, равиола и тортелина, а може се додати и у филове за торте.

Овај веома заступљен зачин гаји се током целе године, а одлично се слаже са поврћем, месом и рибом. Уколико га, пак, додате у чоколадни ганаш, он ће попримити необичан ароматични укус.

Прочитајте још: СВИЛЕН и укусан: Тајна САВРШЕНОГ кромпир пиреа

Звездасти анис

Његов латински назив иллициум, значи очараност, а нота му је слаткаста, налик сладићу. Због свог карактеристичног облика, посебно је занимљив у време празника. Важно је напоменути да се користи у целини, млевен, али не и у комадима.

Фото: Депосит

Цимет

Топао и ароматичан, цимет јелу даје жељену слаткоћу. Познато је да га додајемо у слаткише, али не заборавите ни на сланише. Наиме, одличан је додатак црвеном месу и сосу од парадајза који се служи уз тиквице.

Фото: Депосит

Ђумбир

Каранфилић
Овај зачин не само да прија непцима, већ има и антисептичко дејство. Најбоље је када се користи цео, а не мрвљен, јер тада не губи арому. Такође, добро је додати га на почетку припреме, како би постепено богатио укус јела.

Реч је о зачину који спада у супер храну, а иако је прилично јаког и опорог укуса, током кувања губи на интензитету. Уколико се храните здраво, испробајте га у салати од бундеве и купуса, а гурманима предлажемо да масноћу свињског меса ублаже управо додатком мале количине ђумбира.

Прочитајте још: ТИКОВИ ИЗ КУХИЊЕ: Постоји једноставно решење да исечете лук БЕЗ СУЗА

Шафран

Иако се убраја у најскупље зачине, мала количина шафрана јелу даје боју и арому. Одлично се комбинује са поврћем, пре свега шаргарепом, празилуком, шампињонима, бундевом и спанаћем.

Фото: Депосит

Чили

Његова примена разликује се у зависности од земље, а за љутину је задужен капсаицин. Јачи је млевени него онај у свежем облику, али за сваки случај одстраните семе и дршку. Необичан спој настаје када мало чилија поспете по тропском воћу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas