Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО СЕ ХРАНЕ МОНАСИ СА ХИЛАНДАРА: Овај јеловник им помаже да одрже виталност и здравље

Људи се често питају како то да монаси са Хиландара доживљавају дубоку старост и готово никад се не разбољевају.

1745575316_shutterstock_165064772--3-.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Монаси са Хиландара одувек важе за веома здраве људе. Поред тога што свакодневно проводе више сати у молитвама, што доприноси добром менталном стању, они раде и изузетно тешке физичке послове који им помажу да сачувају виталност. Уз то, њихов начин исхране је специфичан и донекле сличан интермитентном посту, јер уносе храну унутар девет сати, док преосталих 15 сати то не раде.

Људи се често питају како то да монаси са Хиландара доживљавају дубоку старост и готово никад се не разбољевају. Одговор је једноставан: они много воде рачуна о здрављу, а храна им је у томе велики савезник.

Поред тога што веома рано устају и више сати дневно проводе у молитвама, што је важно за добро ментално здравље, и физички су веома активни на дневном нивоу и имају тачно прописан ритам узимања оброка. По типику, монаси са Хиландара једу два пута дневно – имају ручак и вечеру, и то унутар девет сати, што значи да преосталих 15 сати упражњавају такозвани интермитентни пост, односно уздржавање од хране.

"На Хиландару је јеловник и пракса, типик, да они девет сати једу", каже за "Политику" др Вера Шћепановић, инфектолог, и наставља:

"Њима је ручак у шест сати ујутро, пошто у два сата већ имају службу која траје четири сата. Монаси не једу одмах после буђења, већ кад заврше службу. Вечера им је у три сата. Нема никаквог грицкања између ручка и вечере, и то је сигурно добар начин да се не оптерећују храном и да оно што су узели у једном оброку елиминишу, па да онда у чист дигестивни систем унесу следећи оброк".

Према речима докторке Шћепановић, интермитентни пост свакоме може да побољша здравље.

Коју храну једу монаси са Хиландара?

На њиховој трпези налазе се искључиво свеже намирнице, без конзерванса, зачина и масти. Месо не једу никада, а уместо њега на трпези је риба. Кувари користе маслиново уље за спремање хране уторком, четвртком и викендом. Најчешће једу шумско воће, печурке и зелену салату, а за јачање организма у данима кад се не пости пију млеко, једу јаја и сир.

Од слаткиша, на њиховој трпези су мед, локум и халва. Само понекад пију кафу и мало вина.

Златно правило које се поштује на Хиландару је узимање квалитетних мањих оброка. Монаси никада не једу обилно, већ скромно и умерено, тек толико колико им је потребно да сачувају снагу.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas