Зачињени масала чај је недавно стекао невиђену популарност. А како се прави овај деликатесни напитак који стиже из Индије?
Шта је масала чај?
Иако ово ароматично пиће потиче из Индије, широко се конзумира широм света. Масала чај ће вас угрејати у хладним зимским вечерима и дати вам енергију једнако добро као и кафа. Корисна својства овог пића су неограничена. Постоје безбројни рецепти, из којих можете изабрати свој. Масала чај је мешавина црног чаја и разних зачина, која се служи са топлим млеком и водом. Типично, пиће има киселкаст укус и запањујућу оријенталну арому.
Некада се ово популарно пиће сматрало јелом, а рецепт је био мало другачији. Мешавина се састојала не само од чаја и зачина, већ и од плодова разних биљака. Верује се да су чај изумели исцелитељи. Временом је број састојака смањен, а рецепт за чај је еволуирао у свој садашњи облик.
Предности масала чаја
Ово зачињено пиће садржи толико корисних супстанци да их је немогуће избројати. Зачини у њему су права ризница здравља и младости.
Ако укључите ово пиће у исхрану, ово су бенефити:
1. Јача имунитет и ублажава прехладу
Масала чај је познат по јачању имуног система и борби против разних упала.
2. Скида килограме
Према речима стручњака, масала чај има ефекат сагоревања масти. Убрзава метаболизам и спречава стварање вишка масних наслага.
Овај напитак препоручују нутриционисти широм света. И то упркос чињеници да није нискокалорични производ. Доказано је да помаже у смањењу апетита и нормализацији навика у исхрани.
3. Поправља нервну исцрпљеност
Љути напитак позитивно делује на нервни систем, доноси мир и спокој у свакодневни живот.
4. Брише акне са лица
Корисна својства чаја заглађују кожу и спречавају стварање акни.
Који се зачини обично укључују у масала чај?
Као што је раније поменуто, постоји много рецепата за чај. Међутим, постоји одређена листа зачина који су неопходни за припрему напитка. Ево неких:
- Каранфилић
- Кардамом
- Црни бибер (може да се дода црвени или бели бибер)
- Ђумбир (свеж и млевени)
- Цимет
Остали састојци пића;
- Поред зачина, рецепт за чај укључује листове чаја, воду, млеко и заслађивач.
- За листове чаја се користи црни чај различитих врста (асам, пуер).
- Вода треба да буде мекана и без тешких метала.
- Запамтите да млеко чини 70% укупне течности. Кравље млеко се најчешће користи за прављење чаја. Међутим, вегетаријанци га могу заменити сојиним, кокосовим или бадемовим млеком.
- Пиће можете засладити шећером од трске.
Рецепт за масала чај
Масала чај се веома лако припрема, тако да га можете лако направити у својој кухињи. Поделићемо са вама рецепт за ово зачињено пиће.
Требаће вам:
- 3 чаше млека
- 1 чаша воде
- зачини у једнаким размерама (каранфилић, кардамом, црни бибер, ђумбир, цимет),
- 3 кашичице асамског чаја
- 3 кашике шећера
Начин припреме:
- Сипајте млеко и воду у суд и зарејте до кључања.
- Додајте зачине и све добро промешајте.
- Кувајте око 10 минута, водећи рачуна да течност не прокључа.
- Склоните кувало са шпорета и оставите течност да одстоји.
- Шећер се додаје на самом крају.
Са готовом смесом, ствари су мало другачије:
- Загрејте млеко и воду до кључања.
- Додајте једну кашичицу припремљене смесе и добро промешајте.
- Кувајте 3 минута.
- Додајте црни чај и кувајте на лаганој ватри још 7 минута.
- На самом крају додајте шећер по укусу.
(Сенса)