Začinjeni masala čaj je nedavno stekao neviđenu popularnost. A kako se pravi ovaj delikatesni napitak koji stiže iz Indije?
Šta je masala čaj?
Iako ovo aromatično piće potiče iz Indije, široko se konzumira širom sveta. Masala čaj će vas ugrejati u hladnim zimskim večerima i dati vam energiju jednako dobro kao i kafa. Korisna svojstva ovog pića su neograničena. Postoje bezbrojni recepti, iz kojih možete izabrati svoj. Masala čaj je mešavina crnog čaja i raznih začina, koja se služi sa toplim mlekom i vodom. Tipično, piće ima kiselkast ukus i zapanjujuću orijentalnu aromu.
Nekada se ovo popularno piće smatralo jelom, a recept je bio malo drugačiji. Mešavina se sastojala ne samo od čaja i začina, već i od plodova raznih biljaka. Veruje se da su čaj izumeli iscelitelji. Vremenom je broj sastojaka smanjen, a recept za čaj je evoluirao u svoj sadašnji oblik.
Prednosti masala čaja
Ovo začinjeno piće sadrži toliko korisnih supstanci da ih je nemoguće izbrojati. Začini u njemu su prava riznica zdravlja i mladosti.
Ako uključite ovo piće u ishranu, ovo su benefiti:
1. Jača imunitet i ublažava prehladu
Masala čaj je poznat po jačanju imunog sistema i borbi protiv raznih upala.
2. Skida kilograme
Prema rečima stručnjaka, masala čaj ima efekat sagorevanja masti. Ubrzava metabolizam i sprečava stvaranje viška masnih naslaga.
Ovaj napitak preporučuju nutricionisti širom sveta. I to uprkos činjenici da nije niskokalorični proizvod. Dokazano je da pomaže u smanjenju apetita i normalizaciji navika u ishrani.
3. Popravlja nervnu iscrpljenost
LJuti napitak pozitivno deluje na nervni sistem, donosi mir i spokoj u svakodnevni život.
4. Briše akne sa lica
Korisna svojstva čaja zaglađuju kožu i sprečavaju stvaranje akni.
Koji se začini obično uključuju u masala čaj?
Kao što je ranije pomenuto, postoji mnogo recepata za čaj. Međutim, postoji određena lista začina koji su neophodni za pripremu napitka. Evo nekih:
- Karanfilić
- Kardamom
- Crni biber (može da se doda crveni ili beli biber)
- Đumbir (svež i mleveni)
- Cimet
Ostali sastojci pića;
- Pored začina, recept za čaj uključuje listove čaja, vodu, mleko i zaslađivač.
- Za listove čaja se koristi crni čaj različitih vrsta (asam, puer).
- Voda treba da bude mekana i bez teških metala.
- Zapamtite da mleko čini 70% ukupne tečnosti. Kravlje mleko se najčešće koristi za pravljenje čaja. Međutim, vegetarijanci ga mogu zameniti sojinim, kokosovim ili bademovim mlekom.
- Piće možete zasladiti šećerom od trske.
Recept za masala čaj
Masala čaj se veoma lako priprema, tako da ga možete lako napraviti u svojoj kuhinji. Podelićemo sa vama recept za ovo začinjeno piće.
Trebaće vam:
- 3 čaše mleka
- 1 čaša vode
- začini u jednakim razmerama (karanfilić, kardamom, crni biber, đumbir, cimet),
- 3 kašičice asamskog čaja
- 3 kašike šećera
Način pripreme:
- Sipajte mleko i vodu u sud i zarejte do ključanja.
- Dodajte začine i sve dobro promešajte.
- Kuvajte oko 10 minuta, vodeći računa da tečnost ne proključa.
- Sklonite kuvalo sa šporeta i ostavite tečnost da odstoji.
- Šećer se dodaje na samom kraju.
Sa gotovom smesom, stvari su malo drugačije:
- Zagrejte mleko i vodu do ključanja.
- Dodajte jednu kašičicu pripremljene smese i dobro promešajte.
- Kuvajte 3 minuta.
- Dodajte crni čaj i kuvajte na laganoj vatri još 7 minuta.
- Na samom kraju dodajte šećer po ukusu.
(Sensa)