Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како су различити облици ПАСТЕ добили своје ИМЕ? Најпознатија врста добила је назив по КАНАПУ! (ФОТО)

Колико облика тестенине можете навести? Ако сте љубитељ тестенине, можда ћете моћи да их наведете на десетине, али можда ћете бити изненађени када сазнате да их има на стотине.

1649684652_pasta-gd99ade40c_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Конзервативна процена је да данас у свету постоји 350 облика тестенине, док неки људи процењују чак и до 1.300. Уз толико разноликости, учење о облицима тестенине може изгледати као сизифов задатак. Ипак, уз само мало учења, моћи ћете да стекнете добру количину знања о резанцима.

Прочитајте још: Највећа грешка код припреме ЈАЈА НА ОКО: Са овим триком ће сваки пут бити укусна

Овде ћемо рашчланити неке од најпопуларнијих облика тестенине да бисмо вам помогли да дешифрујете шта они значе.

Суфикси: 
Пре него што пређемо на одређене облике тестенине, постоји још један наговештај који вам може помоћи да схватите тестенине: суфикси. Италијански има низ љубазних суфикса који указују на то да је нешто мало или велико. Ево неколико на које ћете наићи.

„Мали“ суфикси: -ини, -елли, -илли, -етти, -ине, -елле
„Велики” суфикси: -они, -оне, -опти

Издвојили смо најпознатије облике пасте које су највише у употреби и објаснили њихово значење.

Врсте тестенине и њихово значење:

1.Таљателе - настале од италијанске речи "таљаре", што значи исећи 

2. Пенне - од италијанске речи "Пена", што значи перо. Косо засечени крајеви подсећају на врх пенкала. 

3. Фарфале - на италијанском значи лептири.

4. Шпагете - од италијанске речи "спаго", што значи канап 

5. Фусили - од италијанске речи "фусо" - што је био назив алата за намотавање вуне. 

Равиоли - од италијанске речи "риавољере" што значи замотати. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas