· · Коментари: 0
ГЕНИЈАЛНО

МЕТОДА 20-10 је најпаметнији начин да очистите кућу

Ако се осећате преплављени својим неуредним домом, а чини се да ништа што радите не чини разлику, можда је време да поново размислите о томе како гледате на чишћење.

1638536695_shutterstock_404987191.jpg
Фото: Shutterstock

Већина људи, када се суочи са неуредном катастрофом у кући, обично ради једну од две ствари:

1. Чекате да дође до тачке да буде потпуно неподношљиво и онда маратонски очистите све и сматрајте да је то обављено, мада сте остали исцрпљени; или

2. Одлучите да је све то превише и једноставно одустаните у потпуности, само чистите ствари које су потребне за тренутну употребу и игноришући све остало, јер одакле уопште почети када је све тако страшно?

Прочитајте још: Због ОВОГА би требало да додате аспирин у вазу са цвећем - Помаже код ТРИ ЧЕСТА ПРОБЛЕМА током хладних дана

Нажалост, ниједан од ових приступа није посебно ефикасан или одржив. Уз маратонско чишћење, ваш дом је потпуно чист на врло кратко време, а онда се неред накупља док поново не достигнете своју тачку лома. Уз избегавање, никада не напредујете и настављате да будете фрустрирани и преплављени својим домом све време. Али постоји бољи начин.

Правило чишћења 20/10

Користећи ово правило, можете да се борите са својим нередом и ставите хаос у свом дому под контролу, а да се не изгорите или не желите да запалите своју кућу. 20/10 је 20 минута чишћења након чега следи пауза од 10 минута, а циклус рад/пауза би могао да промени начин на који гледате на чишћење од сада.

Фото: Пиксабеј

Ако вам ништа друго до сада није успело, можда би било вредно покушати нешто ново. Можда мислите да се не може много постићи за 20 минута рада и да би могло бити тешко постићи било какав напредак за тако кратко време. Међутим, бићете изненађени када једном подесите тајмер и кренете – можете да урадите много више за 20 минута него што мислите.

А чему пауза?

Па, већина нас заиста не ужива у самом чишћењу. Наравно, ценимо резултат тога и могућност да се опустимо у нашем новоуређеном простору, али само чишћење је, ето, напоран. Дакле, ако направите паузу да урадите нешто што сматрате као награду – било да је то петљање по интернету, уживање у подкасту, читање неколико страница у новој књизи, било шта – успостављате добру равнотежу између онога што морате да урадите и шта желите да урадите.

Још једна предност 20/10 је то што је много лакше урадити нешто што не желите када знате да је то дефинитивно крај. Наравно, можда нећете завршити свој задатак у том временском оквиру, али не само да ћете остварити значајан напредак, већ можете да урадите онолико 20/10 колико вам је потребно да бисте завршили, а ипак избегавате страшни маратон чишћења. 

За 20 минута можете опрати већину посуђа у судоперу, истоварити и поново напунити машину за прање судова, пресавијати и одложити одећу у једној корпи за веш или учинити купатило знатно мање прљавим. 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.