· · Komentari: 0
GENIJALNO

METODA 20-10 je najpametniji način da očistite kuću

Ako se osećate preplavljeni svojim neurednim domom, a čini se da ništa što radite ne čini razliku, možda je vreme da ponovo razmislite o tome kako gledate na čišćenje.

1638536695_shutterstock_404987191.jpg
Foto: Shutterstock

Većina ljudi, kada se suoči sa neurednom katastrofom u kući, obično radi jednu od dve stvari:

1. Čekate da dođe do tačke da bude potpuno nepodnošljivo i onda maratonski očistite sve i smatrajte da je to obavljeno, mada ste ostali iscrpljeni; ili

2. Odlučite da je sve to previše i jednostavno odustanite u potpunosti, samo čistite stvari koje su potrebne za trenutnu upotrebu i ignorišući sve ostalo, jer odakle uopšte početi kada je sve tako strašno?

Pročitajte još: Zbog OVOGA bi trebalo da dodate aspirin u vazu sa cvećem - Pomaže kod TRI ČESTA PROBLEMA tokom hladnih dana

Nažalost, nijedan od ovih pristupa nije posebno efikasan ili održiv. Uz maratonsko čišćenje, vaš dom je potpuno čist na vrlo kratko vreme, a onda se nered nakuplja dok ponovo ne dostignete svoju tačku loma. Uz izbegavanje, nikada ne napredujete i nastavljate da budete frustrirani i preplavljeni svojim domom sve vreme. Ali postoji bolji način.

Pravilo čišćenja 20/10

Koristeći ovo pravilo, možete da se borite sa svojim neredom i stavite haos u svom domu pod kontrolu, a da se ne izgorite ili ne želite da zapalite svoju kuću. 20/10 je 20 minuta čišćenja nakon čega sledi pauza od 10 minuta, a ciklus rad/pauza bi mogao da promeni način na koji gledate na čišćenje od sada.

Foto: Piksabej

Ako vam ništa drugo do sada nije uspelo, možda bi bilo vredno pokušati nešto novo. Možda mislite da se ne može mnogo postići za 20 minuta rada i da bi moglo biti teško postići bilo kakav napredak za tako kratko vreme. Međutim, bićete iznenađeni kada jednom podesite tajmer i krenete – možete da uradite mnogo više za 20 minuta nego što mislite.

A čemu pauza?

Pa, većina nas zaista ne uživa u samom čišćenju. Naravno, cenimo rezultat toga i mogućnost da se opustimo u našem novouređenom prostoru, ali samo čišćenje je, eto, naporan. Dakle, ako napravite pauzu da uradite nešto što smatrate kao nagradu – bilo da je to petljanje po internetu, uživanje u podkastu, čitanje nekoliko stranica u novoj knjizi, bilo šta – uspostavljate dobru ravnotežu između onoga što morate da uradite i šta želite da uradite.

Još jedna prednost 20/10 je to što je mnogo lakše uraditi nešto što ne želite kada znate da je to definitivno kraj. Naravno, možda nećete završiti svoj zadatak u tom vremenskom okviru, ali ne samo da ćete ostvariti značajan napredak, već možete da uradite onoliko 20/10 koliko vam je potrebno da biste završili, a ipak izbegavate strašni maraton čišćenja. 

Za 20 minuta možete oprati većinu posuđa u sudoperu, istovariti i ponovo napuniti mašinu za pranje sudova, presavijati i odložiti odeću u jednoj korpi za veš ili učiniti kupatilo znatno manje prljavim. 

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.