· · Коментари: 0
ЛЕТО

ПЕТ начина да се расхладите без климе

Најсигурнији начин да ваша куца буде хладна током лета је да користите клима уређај да би температура спала, али постоје и други начини да охладите кућу без високих рачуна за струју.

1624448593_Depositphotos_176498402_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

1. Драперије и ролетне

Мајстори тврде да 30 % нежељене топлоте долази кроз прозора. Ролетне и завесе спуштају температуру и могу да уштеде потрошњу електричне енергије у умање ваше рачуне за 7 %. Наиме, ролетне спречавају да дом постане стакленик. Ово нарочито важи за стан који је окренут ка југо - западу. Бирајте беле ролетне или тамне дебеле завесе.

Прочитајте још: Три разлога нас чине уморним, а да нисмо свесни

2. Затворите врата и прозоре

Када ради клима највећа заблуда је да трена отворити прозор да улази свеж ваздух! Затворите не само прозоре него и врата на свим просторијама које не користите током дана. Хладите само просторије које користите.

Вентилатор на плафону
Вентилатор на плафону може снизи температуру за 7 степени!

3. Свежа постељина која хлади

Редовно проветравајте постељину. Памук је најбољи избор  лети, јер дише лакше и остаје хладан. И свила је лети пријатна. Купите јастук од хељде. Љуске хељде имају природни ваздушни простор између, не реагују на телесну топлоту.

4. Редовно туширање

Редовно се туширајте и освежавајте хладним напицима, ставите хладне облоге на врат и зглобове.

Прочитајте још: ТОПЛОТНИ УДАР И СУНЧАНИЦА: Симптоми, разлика и како се заштитити!

5. Биљке расхлађују

Нека дрвеће или жбуње заклоне клима уређај, а ако око куће прописно засадите три стабла могу уштедети трошкове хлађења и грејања и дневна температура ваздуха спустити за 6 степени! Ово поготово важи ако кућу не окружите бетоном него травом. Ако је кров раван нека буде окречен у бело. Трудите се да у кући не кувате током врелих дана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.