Oglas
· · Komentari: 0
LETO

PET načina da se rashladite bez klime

Najsigurniji način da vaša kuca bude hladna tokom leta je da koristite klima uređaj da bi temperatura spala, ali postoje i drugi načini da ohladite kuću bez visokih računa za struju.

1624448593_Depositphotos_176498402_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

1. Draperije i roletne

Majstori tvrde da 30 % neželjene toplote dolazi kroz prozora. Roletne i zavese spuštaju temperaturu i mogu da uštede potrošnju električne energije u umanje vaše račune za 7 %. Naime, roletne sprečavaju da dom postane staklenik. Ovo naročito važi za stan koji je okrenut ka jugo - zapadu. Birajte bele roletne ili tamne debele zavese.

Pročitajte još: Tri razloga nas čine umornim, a da nismo svesni

2. Zatvorite vrata i prozore

Kada radi klima najveća zabluda je da trena otvoriti prozor da ulazi svež vazduh! Zatvorite ne samo prozore nego i vrata na svim prostorijama koje ne koristite tokom dana. Hladite samo prostorije koje koristite.

Ventilator na plafonu
Ventilator na plafonu može snizi temperaturu za 7 stepeni!

3. Sveža posteljina koja hladi

Redovno provetravajte posteljinu. Pamuk je najbolji izbor  leti, jer diše lakše i ostaje hladan. I svila je leti prijatna. Kupite jastuk od heljde. LJuske heljde imaju prirodni vazdušni prostor između, ne reaguju na telesnu toplotu.

4. Redovno tuširanje

Redovno se tuširajte i osvežavajte hladnim napicima, stavite hladne obloge na vrat i zglobove.

Pročitajte još: TOPLOTNI UDAR I SUNČANICA: Simptomi, razlika i kako se zaštititi!

5. Biljke rashlađuju

Neka drveće ili žbunje zaklone klima uređaj, a ako oko kuće propisno zasadite tri stabla mogu uštedeti troškove hlađenja i grejanja i dnevna temperatura vazduha spustiti za 6 stepeni! Ovo pogotovo važi ako kuću ne okružite betonom nego travom. Ako je krov ravan neka bude okrečen u belo. Trudite se da u kući ne kuvate tokom vrelih dana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas