Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Подгревање хране за децу: Шта никако не бисмо смели?

Чињеница је да је деци најбоље сервирати свеже припремљене оброке, међутим често се маме питају да ли одређену храну могу подгрејати и дати поново да не би пропала

1673434970_shutterstock_1341223778.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Уколико правилно чувате и складиштине храну у већини случајева не постоји ризик да је накнадно сервирате детету, међутим стручњаци упозоравају да постоје намирнице које никако не треба да подгревате јер могу бити изразито штетне за здравље.

Кромпир и пиринач

Ако се кувани кромпир предуго хлади на собној температури, може да дође до стварања бактерија које узрокују тровање. Заправо, подгревањем кромпир се не загрева довољно добро да убије настале бактерије, чак иако се јело чини довољно вруће. Што значи да ако кромпир нисте ставили у фрижидер одмах након послужења, немојте да ризикујете подгревајући га следећи дан јер може да изазове тровање храном. Иста ситуација је и са пиринчем.

Поврће као што су шаргарепа и спанаћ

Стручњаци упозоравају да обавезно избегавате ове две намирнице и било које друго зелено лиснато поврће. Наиме, поврће богато нитратима када се поново загреје може да постане токсично, ослобађањем канцерогених својства.

Прочитајте још: Како се спрема ФОКАЧА? Позната италијанска погача иде уз сваки оброк

Печурке

Према Европском већу за информације о храни, подгревање печурака је велика грешка. Наиме, печурке су осетљиве намирнице и садрже беланчевине које ензими и бактерије могу '' да оштете'' ако се не складиште правилно, посебно ако се оставе предуго на собној температури. Ако их ипак морате загрејати, стручњаци препоручује да то урадите на најмање 70 степени.

Мајчино млеко и храна за бебе

Иако се мајчино млеко и храна за бебе могу подгрејавати, стручњаци упозоравају да то никада не чините у микроталасној. Нутриционисти истичу да микроталасне могу неравномерно да загреју храну, што може да изазове опекотине ионако осетљивих дечјих уста и грла. Много је бољи начин загревања у шерпици вреле воде на шпорету.

Прочитајте још: Ева Лонгориа поделила омиљени рецепт: Слично смо спремали, али уз један састојак има посебан укус - Дејвид Бекам одмах коментарисао (ВИДЕО)

Шта још не бисте смели да подгревате

Пилетину, морску и осталу храну која у себи садржи јаја. Њих је најбоље јести свеже припремљене јер подгревање доводи до промене структуре протеина у њиховом саставу што може да изазове стомачне проблеме или тровање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas