Диња је, по мишљењу многих, најукусније летње воће – слатка, богата водом и омиљена широм света.
Међутим, када дође време да се изабере она права – најслађа, најсочнија и најмириснија – многи се ослањају на теорију о "мушкој" и "женској" дињи.
Али колико је та прича заправо тачна? Да ли диње имају пол? И да ли је тачно да су "женске" увек слађе?
Како разликовати мушку и женску дињу, по народном веровању
Према популарном мишљењу које се преноси с колена на колено – а и међу тезгама на пијаци – диње се разликују по изгледу шара на кори:
- Мушка диња има пруге које иду уздужно, од једног краја до другог. Ове диње често имају блажи укус и мање су слатке. Идеалне су ако не волите претерано сладак укус.
- Женска диња има концентричне пруге, односно кругове око базе (најчешће насупрот места где је била петељка). Сматра се да су управо ове диње слађе и сочније, и зато их већина купаца бира као десерт.
Међутим, да ли диња стварно има пол? Наука каже – не баш. Ботанички гледано, пол имају само цветови, док плод диње нема пол. То значи да мушка и женска диња заправо не постоје, бар не у научном смислу.
Оно што је тачно јесте да се неке сорте диња, заиста разликују по шарама, и да се квалитет плода може повезати са изгледом коре – али то није правило које важи за све врсте.
Чак и произвођачи признају да су шаре понекад израженије на првим плодовима које биљка роди, и да ти плодови заиста могу бити квалитетнији. Али то не значи да је свака "женска" диња аутоматски слађа.
Како изабрати добру дињу? Ево неколико практичних савета који проверено раде:
- Мирис: Зрела диња има јак, пријатан мирис око места где је била петељка. Ако не мирише, вероватно није зрела.
- Тежина: Узмите дињу у руку. Ако делује тежа него што изгледа – то је добар знак. То значи да је пуна сока.
- Звук: Куцните лагано. Зрела диња даје туп, пун звук.
- Кора: Треба да буде чврста, без меких места, пукотина или удубљења.
Иако је забавно нагађати да ли је диња "мушка" или "женска", истина је да квалитет плода зависи од много важнијих фактора: сорте, начина узгоја, заливања и времена бербе. Структура шара може да помогне као један од показатеља, али никако не треба да буде једини критеријум.
(Лепа и срећна)