Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Изаберите најбољу ДИЊУ: Ево на шта треба да обратите пажњу

Уз мале смернице, провешћете мање времена у потрази за слатком дињом

1752138801_shutterstock_2475182863.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Диња је летње воће које освежава, хидрира и природно снижава телесну температуру.

Поред тога што је укусна, диња је и богата витаминима А и Ц, влакнима и антиоксидансима, али да бисте из ње извукли максимум – важно је да знате како да је правилно одаберете, оперете и исечете.

Како изабрати зрелу и здраву дињу

Прва ствар на коју треба обратити пажњу је мирис. Зрела диња има благ, али препознатљив слаткасти мирис, нарочито око места где је била петељка. Ако диња нема никакав мирис, вероватно није зрела.

Визуелно, тражите плод са беж, жућкастом или крем кором (не зеленкастом), која је чврста али не потпуно тврда. Блага еластичност на додир, без меканих или тамних мрља, добар је знак. Такође, диња би требало да буде тешка за своју величину – то значи да садржи много сока.

Зашто је важно правилно прати дињу

Иако кору не једемо, важно је да се диња опере пре сечења. Бактерије попут салмонеле могу да се задрже на кори и приликом сечења пренесу на јестиви део плода. Пре сечења, оперите дињу под млазом воде и очеткајте је чистом четком или грубом страном сунђера. По потреби можете користити и мало сирћета разблаженог у води као додатну меру дезинфекције. Након тога је обришите чистом крпом или папирним убрусом.

Како се диња правилно сече

  • Одсеците врхове – Одсеците танки слој на оба краја диње да бисте је поставили усправно и спречили клизање.
  • Преполовите дињу – Користите велики, оштар нож и пажљиво је пресеците по средини.
  • Извадите семенке – Кашиком уклоните све семенке из средине плода.
  • Даље сечење – Половине можете сећи на четвртине, а затим сваку четвртину ољуштити и исећи на кришке или коцке, у зависности од потребе.

Ако имате алатку за прављење куглица од воћа, можете је користити да издубите дињу у декоративне лоптице – погодно за воћне салате или дечије ужине.

Како се чува диња 

Сечена диња треба да се држи у фрижидеру, у затвореној посуди, а најбоље је појести у року од два до три дана. Уколико је диња превише зрела, може се замрзнути и користити касније за смутије.

(Лепа и срећна)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas