· · Коментари: 0
ИСТОРИЈАТ

Светски дан шампањца је био 31. децембра! А знате ли како је настало ово пиће за свечане прилике?

Најскупља боца обложена златом и дијамантима кошта готово 3 милиона долара.

1609594932_Depositphotos_221958132_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Вероватно је већина вас за дочек Нове године отворила неку флашу шампањца, која је чекала свој посебан тренутак да буде отворена и попијена.

Шампањац је пиће које се отвара у посебним и свечаним приликама, а једна таква је и дочек Нове године.

Прочитајте још: ТРАДИЦИОНАЛНО СРПСКО ПИЋЕ НА КРСНИМ СЛАВАМА: Кувана ракија, шумадијски чај или само "врућа"

Ово пенушаво вино настало је у Француској, у покрајини Цхампагне. Дом Перињон, слепи монах бенедиктинске монашке заједнице Хаутвиллер, нашао је начин како да шампањац, који је у почетку био лошег укуса јер се покварио, учини врхунским пићем. 

Лош укус створио се јер су мртви квасци остајали у боци, а њихов талог замућивао је вино, али накнадним врењем развије се угљен-диоксид који му даје лепу пену и благо киселкаст укус. То врење може настати спонтано, а може бити изазвано посебним сојевима квасаца. 

Прочитајте још: КАЗАНОВА је тврдио да ово пиће ВРАЋА МУШКУ СНАГУ, убија и ВИРУСЕ и доступно је у СРБИЈИ

Фото: Депозит

Дуго времена сматрао се опасним пићем због експлозије боце која се могла догодити, а радници у творницама носили су заштитне маске и кациге. Након неког времена креирале су се боце од дебљег стакла, па је тај проблем решен.

Иако многи нису љубитељи овог пића већ га попију само како би наздравили у свечаним ситуацијама, у земљама попут Швицарске и Белгије има пуно обожаватеља, а највише их је у Великој Британији која је на четвртом месту по конзумацији.

Прочитајте још: РЕЦЕПТ ЗА САНГРИЈУ: Популарно пиће које ће бити главни хит летњих дружења

Најскупља боца, коју је креирао Алеxандер Амосу заједно са Сwаровским, кошта 2,7 милиона долара. Направљена је ручно с 18-каратним комадићима злата и 19-каратним дијамантима. 

Занимљива чињеница јесте да је прва чаша шампањца која се наточи садржи највише мехурића, а самим тим и најјаче "удара" алкохол, па многи стручњаци упозоравају да ово пиће пијете полако и умерено - и да га једнако опрезно отварате.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.